Sørnett

Kom til Norge for å gå i katolsk kloster

Den kvinnelige buddhistpresten, Anjun Reiman, som tenner røkelse under en kveldsmesse. Foto: Helene Eriksen

Den kvinnelige buddhistpresten, Anjun Reiman, som tenner røkelse under en kveldsmesse. Foto: Helene Eriksen

Anjun Melanie Reiman kom opprinnelig til Norge i 2007 for å gå i kloster i Larvik som katolsk nonne. I November i fjord ble hun ordinert som første kvinnelige zenbuddhistprest i Norge. Hun opplever buddhismen som bedre når det kommer til likestilling mellom nonner og munker.

Publisert:

Reiman ble født i Nederland, men familien flyttet til Tyskland når hun var seks år gammel. Hun var ikke medlem av noe trossamfunn gjennom barndommen, men hun forteller at hun hele veien var interessert i religion og derfor valgte senere å konvertere til katolsk kristendom.

 - I området jeg bodde i Tyskland var det mange som var katolske, så som ungdom konverterte til det.

I 2007 kom hun til Norge for å gå i det katolske kvinneklosteret, Høysteinane, i Larvik. Hun forteller at hun under tiden i klosteret følte det ikke var slik hun hadde forventet og at hun etter syv måneder følte det var på tide å forlate klosteret, men at hun ønsket å bli i Norge.

- Jeg ville prøve å bli i Norge og jeg begynte å jobbe som frivillig på et retreatsenter. Det var da jeg hørte om Sotozen Ordenen.

Konverterte raskt

Tiden fra hun fikk vite om Den Norske Sotozen Ordenen til hun konverterte til buddhisme gikk fort.

- Jeg kom i kontakt med Såzen og vi snakket først sammen over e-post og telefon, slik at jeg fikk svar på spørsmål  jeg hadde før jeg dro til Kristiansand for å besøke tempelet.

Hun forklarer at når hun dro til Kristiansand for å besøke tempelet til Sotozen Ordenen, teltet hun nede på Hamresanden camping og reiste opp for å tilbringe dagene på tempelet på Møvig. Etter dette besøket bestemte hun seg for å konvertere til buddhisme. Hun forklarer at valget om å konvertere til buddhisme ikke egentlig var en beslutning som kom brått på.

 - Jeg var alltid interessert i buddhisme også, men jeg visste ikke at det var så mange buddhistiske templer i Europa. Jeg trodde jeg måtte til Asia da, hvor det var et annet kvinnesyn og jeg visste at det ville være vanskeligere hvis jeg for eksempel skulle trenge legehjelp.

[img158743_2LM]

Mer likestilt

Reiman forteller at buddhismen passet bedre enn den katolske kristendommen, forskjellen hun la mest merke til var likestillingen mellom menn og kvinner.

 - Det samsvarer mye mer med mine egne verdier. Der var det ikke helt likestilt mellom nonner og munker, i buddhismen er man mye mer likestilt.

Leder av Den Norske Sotozen Ordenen, Såzen Larsen Kusano legger til at de to nå, etter presteordinasjonen i desember, kan utføre de samme oppgavene.

- Nå har hun samme grad som meg, og hun kan også ordinere andre.

Her kan du lese om hvordan det var for Såzen Larsen Kusano å starte opp trossamfunnet i Kristiansand

Døpt på ny

Kusano forteller at det var han som ordinerte Reiman og gav hun navnet Anjun.

 - Det betyr fredfullt, rent hjerte.

Videre forteller han at et munke- og nonnenavn gis utfra tradisjon. Man barberer hodet og blir gitt et nytt navn, nesten som ved en dåp.

 - Man finner navnet gjennom å bli kjent med personen, og noen klinger kanskje litt bedre. Det blir bestemt litt etter personlighet og litt etter hva en kan strekke seg etter.

[img158743_3LM]

 

I 2008 ble hun innviet og i 2009 ble hun ordinert som nonne, først har man et års prøvetid. Kusano forklarer at det er denne tiden man skal finne ut om man klarer å leve livet som en munk eller en nonne.

- Dette første året barberer man for eksempel ikke hodet. Vi har opplevd at folk har ombestemt seg etter dette året.

Kusano har også opplevd at blant annet den første barberingen kan være vanskeligere for kvinner enn menn.

- Den første nonnen jeg ordinerte hadde langt, nydelig hår og da er det klart det er vanskelig.

Søster Anjun forteller derimot at hun ikke synes prøvetid eller barbering har vært vanskelig. Tvert imot synes hun frisyren har vært befriende.

 - Jeg synes det er mye enklere nå når det er kort, nå trenger jeg ikke bruke masse produkter og tid på det, avslutter den lattermilde nonnen.