Sørnett

KOMMENTAR: Valentintsdagen - desperate single og pengegriske butikker

Leketøy fra kondomeriet inspirert av "Fifty Shades".

Leketøy fra kondomeriet inspirert av "Fifty Shades".

Store summer sirkler i Norge rundt 14.februar. Både for par og single markeres kjærlighetens dag i ulike former. Er dette virkelig nødvendig?

Publisert:

Valentinsdagens opprinnelse stammer fra Romerrikets tid, og er en tradisjon som har holdt seg i over 500 år. Dessverre har utviklingen gått fra å skrive koselig brev og lapper, til å bli en konsumerende orkan av sexy undertøy, blomster og paring.

Det kommersielle aspektet

Det finnes 364 andre dager i året der man kan ta vare på sine kjære. Så jeg spør; hvorfor trenger man en egen markering der par blir presset til å kjøpe gaver? Dette fenomenet er over tid medieskapt og markedsføringen er rettet mot forbrukere slik at man skal bruke mest mulig penger i butikkene. Det er tydelig at måten å markere dagen på har blitt kommersiell og overdreven. I 2015 omsatte norske butikker anslagsvis 255 millioner kroner på valentinsdagsprodukter. Er det ikke oppsiktsvekkende at store korporasjoner og kjedebutikker håver inn enorme summer på en dag som egentlig skal handle om nærhet, anerkjennelse og å beundre sin partner? Det har blitt en materialistisk feiring som skaper mammondyrkelse og press. Med morsdag, farsdag, jul og bursdager har samfunnet nå skapt enda en dag hvor presanger leder markeringen.

All The Single Ladies

Er du singel på Valentine`s? Ja, da har du noen viktige gjøremål. Det organiseres egne arrangementer for single, ensomme og stakkarslige mennesker som ikke har noen å bruke pengene sine på. Er du alene den 14.februar, skal du automatisk sitte benket foran en TV med Ben&Jerrys og fråtse i den bitre ensomheten. Det er obligatorisk med "Fifty Shades" for å minnes den intimiteten du som singel mangler. Hold deg inne, så du unngår den uutholdelig sjalusien når par spiser opp hverandre i all offentlighet. Overlevelsesraten blir høyere hvis den single legger seg i fosterstilling og gråter ut frustrasjonen. Denne nye "høytiden" har kommet for å bli, så følg instruksene og prøv desperat å finne noen å feire den med neste år.

 

Selv om dagen kan være vanskelig å komme utenom, er det mange som har et moderat forhold til 14.februar. For all del, sett pris på din kjære og nyt den ekstra oppmerksomheten, men ikke la Valentinsdagen bli et konsept som bør, må og skal markeres.