Sørnett

Snakk om abort: Vanskeligere enn folk tror

Samtale og spørsmålsrunde siste timen. Fra venstre: Tuva Skarberg-Simonsen, Ana Carolina Hausvik, Andrea Skaarer Kruetz, Kaia Lindtner.
 Foto: Mina Synnøve Lunde

Samtale og spørsmålsrunde siste timen. Fra venstre: Tuva Skarberg-Simonsen, Ana Carolina Hausvik, Andrea Skaarer Kruetz, Kaia Lindtner. Foto: Mina Synnøve Lunde

Rådgivningstjenesten Amathea har kommet tilbake til Kristiansand og tilbyr veiledning for kvinner som har tatt abort. Etter sin egen abort trengte Ana Caroline Hausvik noen å snakke med om følelsene hun følte i etterkant.

Publisert:

- Det var deilig å få noen å snakke med.

Fortalte sin historie
Norge har kommet lang når det kommer til abort, men følelsene som kommer med prosessen blir fortsatt ikke snakket like mye om. Ana Carolina Hausvik delte sin historie.

Ana Carolina Hausvik fortalte sin historie.
 Foto: Mina Synnøve Lunde

Ana Carolina Hausvik fortalte sin historie. Foto: Mina Synnøve Lunde

Hun fortalte om situasjoner som gjorde hennes abort opplevelse vanskelig og ubehagelig, men sto fortsatt frem og fortalte realiteten av prosessen. Hun ble møtt med mange følelser og valg hun ikke var klar for å møte enda. En ting hun følte spilte en rolle var alderen hennes.

- Det er en forventning at man skal ha barn når man er 30 år, sa hun med tårer i øynene.

I etterkant sa hun også at hun synes det å bo i "bibelbeltet" gjør ting litt vanskeligere, her er konservative holdinger ikke unormalt å møte på.

Tuva Skarberg-Simonsen, aktivist og opptatt av kvinners rettigheter.
 Foto: Mina Synnøve Lunde

Tuva Skarberg-Simonsen, aktivist og opptatt av kvinners rettigheter. Foto: Mina Synnøve Lunde

Tuva Skarberg-Simonsen (20) er aktivist og svært opptatt av kvinner sine rettigheter.

Med abort som hjertesak sto hun å fortalte om prosessen kvinner må gjennom når de velger å ta abort.

- Dette er livsviktig arbeid, og det er viktig at man føler seg ivaretatt, forteller hun.

Foreldrene hennes kom for støtte, men de synes også det er utrolig bra at Amathea har kommet til Kristiansand.

Manglende informasjon
Idag har vi to måter å ta abort på, nemlig medisinsk eller kirurgisk. 95,2% av aborten idag blir tatt medisinsk mens bare 4,8% blir tatt kirurgisk.

Grunnet at den mest vanligste måten å ta abort har blitt medisinsk har flere kvinner opplevd at leger ikke forteller om den kirurgiske metoden, med mindre de ser en grunn til å gjøre det. Samtidig får de ikke vite om noen steder å gå til for en prat eller veiledning.

Trenger veiledning
I foredraget ble det fortalt mye om utfordringene få snakker om når det kommer til abort, og om man er over 25 år finnes det ikke mange steder å gå for veiledning.

Andrea Skaarer Kruetz, daglig leder i Amathea. Forteller om hennes erfaring med kvinner sin opplevelse med abort.
 Foto: Mina Synnøve Lunde

Andrea Skaarer Kruetz, daglig leder i Amathea. Forteller om hennes erfaring med kvinner sin opplevelse med abort. Foto: Mina Synnøve Lunde

- Folk har spørsmål og trenger veiledning, sier Andrea Skaarer Kruetz daglig leder i Amathea.

Amathea er den eneste helsetjenesten i Norge som tilbyr tjeneste for de over 25 år, og den har nylig kommet tilbake til Kristiansand. I motsetning til sykehus er dette et sted hvor man har tid til å bli hørt på, og man får den omsorgen men trenger basert på behovet til hver enkelte.

- Eldre personer fra 60-70 års alderen har også tatt kontakt etter at de har tatt abort for over 30 år siden, forteller Andrea videre.

Mange sitter igjen med en skyldfølelse som man ikke har fått snakket godt nok om.