Sørnett

Legalisering av hasj?

Når skal vi slutte å fylle fengslene og kriminalregistrene våre med mer eller mindre uskyldige mennesker? Hasj er den nye folkerusen, og det er dags for legalisering.

Publisert:

De siste ukene har mange mennesker blitt arrestert og siktet for besittelse av mindre mengder hasj eller marihuana i Kristiansands gater. Folk bøtelegges, kriminaliseres og settes i bås. Legalisering aktualiseres hver gang slike saker rulles opp, og nå må det snart være på tide med politisk handling. Hasj har blitt den nye folkerusen, enten myndighetene vil det eller ikke. Det stadig mer presserende spørsmålet vi stiller oss er hvorfor det fremdeles er ulovlig. Hvorfor skal politiet bruke ressurser på å hale inn folk for handlinger som i verste fall kan kalles en forseelse? Forskningen er klar; hasj i små mengder er ikke på langt nær så skadelig som verdens mest regulerte rusmiddel, alkohol. Tidligere har alkohol blitt forsøkt kriminalisert, uten hell. På 1920-og 30-tallet i USA var alkohol ulovlig, mens konsumet forble det samme. Handelen gikk bare under jorda. Da Roosevelt legaliserte alkoholen avkriminaliserte man samtidig en hel generasjon smugdrikkere og hentet inn ekstra dollar på skatter og avgifter. Det frie markedet fungerte aldri som det skulle i Manhattans bakgater. I et land som Norge, hvor legemiddelindustrien blomstrer, og alkoholen flommer hver helg, er det kanskje på tide å se to ganger på prioriteringene våre. Trenger vi å bruke store ressurser på å etterforske, dømme og fengsle folk som sprer et stoff som i realiteten er ganske harmløst? Er det ikke et paradoks at voldtektssaker henlegges i stor stil, og hovedstaden vår er blant Europas verste på heroinoverdoser, mens politiet setter inn store styrker i kampen mot hasj? Dessuten fyller vi opp fengslene med mer eller mindre kriminelle mennesker. Inn kommer en smålig naiv og lettlurt hasjselger og ut kommer en utlært kriminell. Det blir helt feil å sidestille omsetning av hasj med regulært narkotikasalg i dette landet. Hasj har sjelden tatt livet av noen. Jeg møter heller en høy og fornøyd person i en mørk bakgate, enn en full og uberegnelig hissigpropp. Den fremste innsigelsen mot legalisering er ikke at hasj er vanedannende eller farlig. Tvert imot handler det om at hasj fører til tyngre rusmidler, og at man gjennom hasjen lett ender opp i tvilsomme miljøer. Hypotesen er at man starter med hasj og ender opp med heroin. Det tror jeg ikke noe på. Det finnes mange mennesker i dette landet, de aller fleste av oss, som greier å ha et fornuftig forhold til lettere rusmidler. Selv om en er glad i øl, så begynner man ikke å helle nedpå med legesprit. Det er også betimelig å spørre seg om disse miljøene er tvilsomme fordi hasj tvinges ned i undergrunnen fordi det er ulovlig. Vil du ha noen gram hasj, kan du ikke bare dra på apoteket og kjøpe det under kontrollerte former. Nei, du må inn i bakgatene og forhandle med mennesker du ellers aldri ville tenkt på å omgås.

Kanskje burde man legalisere. På den måten slipper man å oppsøke farlige miljøer for å få den rusen man ønsker, samtidig som staten i større grad kan sette grensene.