Sørnett

Lite kjent, men idyllisk strand i fare

Blomsbukta. Foto: Sondre Røhmen

Blomsbukta. Foto: Sondre Røhmen

I Blomsbukta på Lund kan en liten idyllisk strand være i fare for å forsvinne. I samarbeid med Parkvesenet håper Galgeberg vel at de kan holde stranden ved like.

Publisert:

-Jeg har en personlig tilknytning til stedet. Jeg har jo badet der siden 1950-tallet, sier Jon Karslen, sekretær i Galgeberg Vel. Han har vokst opp i lokalområdet, og har vært med i velet i 25 år. Han er engasjert i det som skjer i bydelen, både for hans egen del og for fremtidige generasjoner.

[img217989_2RM]

Kraftig vind og sjø
I julen har det vært kraftig vind, i tillegg til at det er et kraftig vanndrag i Blomsbukta. Dette har over tid ført til at mye av sanden på stranden er vasket vekk. Stranden forsvinner sakte, men sikkert.

-Velet rydder litt hver vår. Da går det i generelt vedlikehold. Men velet tar ingen selvstendige inngrep. Det er Parkvesenet som har ansvaret for påfyll av sand, for eksempel.

Selve Blomsbukta er ikke det mest kjente friluftsområdet i byen, men det blir et press på bydelen i årene fremover, mener Karlsen.

-Det er planlagt en utbygging på Lund de neste årene. Da blir det et økt press på slike områder. Derfor har vi et behov for tilrettelegging, og det kan være en fordel å få spredt folk. For å få til det må vi opparbeide flere plasser, sier Karlsen og nevner Åneshåla som et eksempel.

-Ønsker dere mer hjelp fra kommunen til å utbedre disse områdene?

-Ja, vi føler at vi skulle hatt mer hjelp. Spesielt med tanke på utbyggingen de neste årene. Dessuten har vi ikke noe ansvar for stranden.

Karlsen har selv vært nede og sett på området. Han forteller at sand med dybde på 0,5 til 1 meter er borte.

[img217989_3LM]

-Ganske værhardt der nede
Sørnett har snakket med Parkvesenet i Kristiansand. Soneleder for friområder i kommunen, Tor Fredrik Axelsen, svarer at kommunen bidrar med litt av hvert i området.

-Kommunen vasker toalettet, plukker søppel, klipper plen og holder stranda ren. Av og til fyller vi på med litt strand, og hugger noen trær ved behov.

Han har ikke vært nede og sett området med egne øyne. Men han er kjent med området.

Axelsen bekrefter at det er værhardt og at sjøen tar med seg mye sand. Han forstår at Galgeberg Vel vil ha mer hjelp. Han er også klar på at det må skje ting i området de neste årene.

-Det blir nok mye mer folk etter hvert, ja, og da blir det naturligvis et økt press på det området. Så det forstår vi veldig godt. Det er ikke så mye å utvide, men det blir viktig å legge til rette. Først må vi ha en befaring og se hva som har skjedd.

-Opplever dere ofte at dere må reise rundt og fylle på sandstrender?

-Det er enkelte plasser der sjøen tar sander hver vinter. Da kan det bli grunnere lenger ut i vannet, sier Axelsen, og legger til at dette er et problem spesielt på Hamresanden og Flekkerøy.

-På Flekkerøy la sanden seg så høyt at det ble for grunt for båtene, sier han.

Jon Karlsen forteller til Sørnett at velet på Galgeberg vil ta kontakt med kommunen.

-Jeg skal gi beskjed til lederen i velet om at vi må gi beskjed til kommunen. Da vil vi nok anbefale at det blir gravd opp fra sjøen, avslutter Karlsen.