Sørnett

Lokalt byttemarked utfordrer moteindustrien

Byttemarked i desember. Foto: Katarina Melland-Grøvlen.

Byttemarked i desember. Foto: Katarina Melland-Grøvlen.

De to miljøengasjerte venninnene Almira Isabel Tsigakis og Katarina Melland-Grøvlen arrangerer klesbyttemarkedet «sip and swap» på Spiregården i Kristiansand. -Målet vårt er å bidra til en mer bærekraftig og hyggeligere verden, sier de unge kvinnene.

Publisert:

Sip and swap går ut på å se på bruktklær med noe godt i glasset. Tanken bak det er å levere inn klær, eller komme tomhendt og ta med seg det man ønsker av klær hjem. Markede blir arrangert på Spiregården, en lokal vegansk kafe. Tsigakis og Melland-Grøvlen har valgt å gjøre det annerledes enn andre byttemarked.
- Vi ønsker at det ikke er noe krav til å ta med klær, for å få med seg klær hjem. Dette har vi gjort fordi vi ønsker å unngå presset om å måtte gi for å få, og heller ta med seg ved behov, forteller Melland-Grøvlen.
Klærne som blir levert inn blir sortert. Både Tsigakis og Melland-Grøvlen sørger for at det ikke legges frem noe dårlig plagg.
- Vi ser etter nupper, hull, løse tråder og sjekker om det er utvasket. Når det kommer inn klær som er gode nok til å bli brukt, men ikke naturlig å ta med her, så gir vi det videre til organisasjoner, sier Tsigakis.

[img229223_2LF]

-Noe gøy å gjøre som også er bærekraftig
Tsigakis forteller at de vil gjøre det mer sosialt å velge bærekraftig mote.
- Tanken er at det er lettere å dra på byttemarkedet, selv om man ikke er interessert i bærekraft. Vi vil gjøre det mer tilgjengelig, og ha noe gøy å gjøre som også er bærekraftig, sier hun.
De to miljøaktivistene forteller at de vil skape mer bevisste forbrukere.
- Det er viktig, for industrien kommer ikke til å bli borte i morgen, så vår tanke er å heller forbedre den, sier Melland-Grøvlen.

Et kvinnedominerende arrangement
I dag får de inn mest kvinneklær. Tsigakis og Melland-Grøvlen vil endre dette.
- Vi har fått ganske greit med folk, men de aller fleste er kvinner. Vi vil gjerne at det skal være et arrangement for alle, uansett kjønn eller alder, forteller Tsigakis.
Videre forteller hun at det ble levert inn litt klær til menn før arrangementet i desember.

[img229223_3RM]

Ideen om et byttemarked
Sommeren 2019 bestemte Tsigakis og Melland-Grøvlen seg for å reise rundt i hele Norge med tog, for å holde foredrag, arrangere demonstrasjoner og ha stands om alt fra søppelplukking til dyrevelferd.
- Vi har begge bakgrunn fra en utdanning om bærekraft og valgte derfor å bruke dette til å dele kunnskapen med andre på en lett og fordøyelig måte. Da vi var tilbake begynte vi å planlegge hva vi kunne gjøre fremover. Det var da ideen om et klesbyttemarked kom, hvor vi heller valgte å la alle ta med seg klær hjem uansett om de byttet noe mot det, sier Melland-Grøvlen.

Lokalbefolkning som allerede er rammet
Melland-Grøvlen forteller at det er brutalt å si at vi kommer til å dø hvis vi ikke skjerper oss, men det er realiteten.
- Vi er avhengig av å tenke oss mer om for å overleve. Mote er ikke viktigere enn et biologisk mangfold. Det er ikke bare planeten som kommer til å dø, men vi kommer til å dø. Det rammer ofte andre før det rammer oss her i vesten. I dag, akkurat i det øyeblikket her, er det lokalbefolkninger i disse landene, som har dårligere helse og lønningsforhold, ødelagt vannforsyninger, for at vi skal kjøpe billigere klær, sier hun.

[img229223_4LF]

En mulighet for flere
Tsigakis, som har vokst opp i Kristiansand forteller at hun merker at i en del små byer er det ofte et klespress.
- Sip and swap kan være med på å være en motpart mot dette, og gjøre det litt hyggeligere ved å ta et glass med noe godt å drikke mens du ser på klær, sier hun.
For de som ikke har rå til å kjøpe klær kan klesbyttemarkedet være en god løsning, mener Melland-Grøvlen.
- Sip and swap kan bidra til at de som ikke har muligheten til å kjøpe nye klær, slipper å føle på presset om å alltid kjøpe nye klær, og heller bruke pengene sine på det de må. Det er også med på å vise at flere har lyst til å være en motvekt for alt klimafientlig, sier hun.