Sørnett

Lov bort hjertet ditt på Alle hjerters dag

foto: Charlotte O.M

foto: Charlotte O.M

Dagny Helen Tanasa forteller som den tøffe veien mot å bli frisk. -Jeg har aldri holdt på med frivillighetsarbeid tidligere, men dette er en hjertesak for meg. Dagny skal stå på Rona kjøpesenter i Kristiansand, torsdag 14 februar. For stiftelsen organdonasjon.

Publisert:

I forbindelse med Valentines day, har Stiftelsen Organdonasjon en liten kampanje som setter lys på hjertetransplantasjon. For øyeblikket er det ni mennesker i Norge som sitter og venter på et nytt hjerte.

- Organdonasjon redder liv, sier Aleksander Sekowski, informasjonssjef hos Stiftelsen organdonasjon. Ett menneske kan donere hele syv organer og redde opptil syv liv. Det første steget for å bli organdonor er å si i fra til familie og venner. Stiftelsen markerer dagen med budskapet "Si de tre magiske ord": Jeg er organdonor!

Dagny levde på overtid

Dagny Helen Tansa (51) holdt på å dø, så fikk hun to nye lunger.

- Jeg skjønte aldri hvor syk jeg var, før det var litt for sent, forteller Dagny Helen. Hun satt på venteliste for å få nye lunger i to og et halvt år. Historien hennes er viktig å få frem. Med rå indre styrke, har hun kommet seg igjennom noen veldig tunge år. Man skulle kanskje tro at veien etter operasjonen skulle bli lett, men det har den aldeles ikke. Bivirkningene rammet Dagny hardere enn hun hadde forventet. Hun opplevde blant annet muskelsvikt, dårlig immunforsvar og benskjørhet.

"Om du er organdonor eller ei, er ikke så viktig for meg. Men alle burde ta stilling til hva de ønsker tidlig."

Dagny smiler og ler uansett om det hun forteller er tungt. Humoren er viktig for Dagny.
- Humor er noe av det viktigste vi har, sier hun og ser på meg med et lurt smil. Motet og styrken til Dagny er til å ta og føle på. Barna, barnebarna og familien til Dagny er det som får henne til å fortsette i livet.

Organdonasjon redder liv. "Noen måtte dø, for at du skal få leve" er kommentarer og sitater fra personer i gaten og i mediene. Slike kommentarer skaper uvitenhet og arroganse rundt hva organdonasjon betyr. Dagny Helen Tansa skal derfor stå på stand for Stiftelsen Organdonasjon på Rona-Meny i Kristiansand på torsdag 14. februar. Her skal hun spre kunnskap og kjærlighet om et livsviktig tema.

[img190277_2LF]

Et budskap med dobbel betydning

Det å feire kjærligheten er noe vi burde gjøre oftere. Et nytt hjerte kan redde liv, et nytt hjerte har plass til mer kjærlighet. Stiftelsen organdonasjon gjør en svært viktig jobb for å spre et budskap som kan redde flere hundre liv. I dag står det over 400 mennesker på venteliste for å få et nytt organ. Det å spre budskapet om organdonasjon er en måte å vise kjærlighet til andre mennesker på, og det er akkurat dette Dagny brenner for.

3 på gaten - Hvordan stiller du deg til organdonasjon?

- Hvis det kan redde folk, syntes jeg det er flott. Det er bare sjelen som går opp til himmelen, ikke kroppen din, sier Per Vangelsten på 73 år.

- Jeg syntes det er fint, men jeg syntes det er et vanskelig spørsmål. Jeg ville gjort alt for min egen familie hvert fall, forteller Connie Moen på 19 år

- Jeg er faktisk organdonor, har det grønne kortet i lommeboken. Det er flott at det kommer litt frem og opp, forteller Elin M. Kittelsen 57

[faktaboks]