Sørnett

Mange utfordringer for ny pave

Pater Frode Eikenes i Kristiansand mener det å møte de særegne problemstillingene i hvert enkelt land vil bli utfordringen til pave Benedikts etterfølger. Foto: Katolsk.no

Pater Frode Eikenes i Kristiansand mener det å møte de særegne problemstillingene i hvert enkelt land vil bli utfordringen til pave Benedikts etterfølger. Foto: Katolsk.no

- Sekularisering, avkristning og overtro er blant de største utfordringene som den nye paven vil møte, mener pater Frode Eikenes i St. Ansgar Katolske Kirke.

Publisert:

 

 

Den 28.februar, forlater pave Benedikt XVI offisielt sin post i Vatikanstaten, og den katolske kirken må starte prosessen med å finne en ny pave.

Pater Frode Eikenes i Kristiansand sier at den nye paven vil møte forskjellige utfordringer i forskjellige land. Han sier pavens viktigste oppgave uansett vil være å støtte de katolske kirkene i forskjellige land.

- I Europa er sekularisering og avkristning den største utfordringen. Andre steder er det overtro og forskjellige sekter som er det største problemet. I Latin Amerika er det mange som forlater den katolske kirken til fordel for forskjellige sekter.

 

Den norske katolske kirke

Eikenes sier at Norge har en unik situasjon, hvor de fleste katolikker er innvandrere og at den nye paven derfor vil komme til å tenke på Norge som en del av Europa generelt.

- Vi er ikke et katolsk land, og utfordringene her er derfor annerledes. Vi er en innvandringskirke, og jeg tror ikke den katolske kirken i Norge vil angå paven så veldig direkte.

 

Pave Benedikts arv

Ved siden av å ha bidratt med spesialiserte løsninger for enkeltland, sier Eikenes at pave Benedikt vil etterlate seg en spesiell arv til den neste paven.

- Han gav oss dyp teologi med et enkelt og vakkert språk. Selv om mange kanskje ikke har vært klar over det, har han gjort mye for å skjerpe kirkens disiplin, og han gjorde mange viktige grep for å ta oppgjør med overgreps-skandalene i den katolske kirken. Han gjorde også en god jobb for å understreke verdien av å ta vare på tradisjon i liturgien.

 

I følge en kunngjøring fra Vatikanet skal en ny pave være valgt innen påske, den 31. mars

#Pave Benedikt XVIVis flere

#St. Ansgar Katolske KirkeVis flere