Sørnett

Med livet som innsats

Flyktet: Diego Fernando Marin foreleser om dagens situasjon i landet han selv måtte flykte fra. (Foto: Paul A. Sommerfeldt)

Flyktet: Diego Fernando Marin foreleser om dagens situasjon i landet han selv måtte flykte fra. (Foto: Paul A. Sommerfeldt)

Colombianske Diego Fernando Marin kom til Norge i 2008 som politisk flyktning. Tirsdag kveld holdt han foredrag på UiA i regi av Amnestystudentene og LO Studentservice.

Publisert:

Diego Marin studerer til vanlig latinamerikastudier ved Universitetet i Oslo, og omlag 20 studenter møtte opp på UiA for å høre hans spesielle historie som politisk fllyktning. Foredraget startet med visning av dokumentarfilmen "Wake me in Stavanger", som på en sterk måte koblet Diegos fortid med hans nye tilværelse i Norge.

[img54458_2RM]


Drapstrusler
I 2008 flyktet Diego Marin fra Colombia etter gjentatte drapstrusler fra paramilitære grupper med tett kontakt til det colombianske regimet. Etter filmvisningen foreleste Diego Marin om dagens politiske og sosiale situasjon i Colombia. Han satte blant annet fokus på narkotikaproblemene, på utnyttingen av bønder, på den høye arbeidsledigheten og på de mange internt fordrevne.
Selv om utfordringene er mange i landet, understreket han at Colombia har en stabil økonomi og ikke kan kalles et fattig land. Studentopprøret han selv var med på å starte har også satt en stopper for flere kontroversielle reformer og ført til økt oppmerksomhet fra media i hjemlandet.

Samarbeid

Lars Berge i LO Studentservice forteller til Sørnett at de jobber med saker som kan være aktuelle både for studenter og fagorganiserte. Det er  SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond), FN-Studentene og Amnestystudentene Kristiansand som vanligvis samarbeider om å tilby ulike program, foredrag og aksjoner hver tirsdag på UiA. Berge fra LO Studentservice var den som fikk Diego Marin til å komme fra Oslo til Kristiansand gjennom sin samboer. Camilla Lothe og Eivind Alexander Havnerås i Amnestystudentene kan fortelle om stor aktivitet i sin organisasjon.
- Vi har flere praktikanter som gjør et frivillig arbeid hos oss, og vi har fått økende aktivitet spesielt de siste par årene, sier en fornøyd Lothe.