Tips oss:
Tips
38 14 51 30
Kontakt
Her står historiker Thomas V.H. Hagen foran et av minnesmerkene. Foto: Hanne Elin Kvitvær.
Hver 5. mai har Arkivet en markering for de sovjetiske krigsfangene som ble henrettet i Kristiansand under andre verdenskrig.
Hanne Elin Kvitvær
Publisert: 06.05.2022 kl 09:46
På denne dagen for 77 år siden ble fem krigsfanger henrettet i Jegersberg. Historiker Thomas V.H. Hagen fra Arkivet holder minnetale om hva som skjedde denne dagen på Grønn slette, Jegersberg.
Hagen legger to blomsterkranser på minnesmerkene. Her ble fem sovjetiske soldater henrettet av det tyske sikkerhetspolitiet under andre verdenskrig.
- Denne dagen markerer vi fordi det er utrolig viktig å minnes ofre for krig, uansett nasjonalitet, forteller Hagen.
Han forteller videre at det er viktig å huske at ofrene var også en rekke utenlandske personer som døde i Norge. Under andre verdenskrig døde det flere sovjetiske borgere på norsk jord, enn det døde nordmenn totalt.
Var ikke bare russiske fanger
[img231805_2RM]
Under andre verdenskrig hadde det tyske sikkerhetspoliti (Gestapo) hovedkvarter i det bygget som vi kjenner i dag som Arkivet. Men det var ikke bare russere som ble holdt fanget i dette bygget.
- Man kalte dem ofte russfanger, men de kunne like være ukrainere eller hviterussere. De kom fra Baltikum, de kom fra Polen og noen hadde jødisk bakgrunn, forteller Hagen.
Hagen mener at budskapet her er å minnes hvert enkelt menneske med navn. Derfor er han glad for at vi har disse minnesmerkene med plater med navn på de som ble henrettet.
Navnene på de henrettete krigsfangene man minnes om er: Stepan Korotkov, Grigorij Tsjerbakov, Nikolaj Gladkikh, Semjon Kotlik og Fjodor Tsjerbakov.
[img231805_3RM]
Det er viktig å huske det som skjedde Studenten Silje Marie Vågeng holder på å lage dokumentarfilm om de russiske krigsfangene i Kristiansand. Hun er her på Jegersberg for å filme talen til Hagen.
- Det er viktig å huske det som skjedde, forteller Vågeng.
Hun mener at det er smart å lære om historien så vi ikke gjør de samme feilene igjen. Vågeng tar bachelor i historie, og årstudier i kommunikasjon og medieproduksjon hos UIA.
Veldig interessert i historie
[img231805_4LM]
Blant publikum står Pål Larsen og hører på talen. Han er kjent med historien og er veldig interessert i andre verdenskrig i Kristiansand.
- At det står folk her nesten 80 år senere, og markerer denne hendelsen er bra. Vi kan anta at de som ble utsatt og familiene deres hadde satt pris på det.
Larsen mener det er helt meningsløst at dette kunne skje to dager før frigjøringsdagen, men at det er en viktig del av historien.
JEJUNE med rykende fersk debutskive: