Sørnett

Musikkens rolle i forskjellige trossamfunn

Musikken har forskjellig rolle i forskjellige trossamfunn i Kristiansand. Foto: Celina Vaage Mølstre

Musikken har forskjellig rolle i forskjellige trossamfunn i Kristiansand. Foto: Celina Vaage Mølstre

Musikken er overalt og påvirker samfunnet mer enn noen gang. Men hvilken rolle har musikken i forskjellige trossamfunn? Vi har snakket med tre forskjellige menigheter i Kristiansand for å høre hvilket forhold de har til musikk.

Publisert:

Musikk forstyrrer alvorligheten i livet

I islam brukes det ikke musikk i moskeen. I koranen står det at musikk er haram, forbudt, og at musikkinstrumenter skal knuses. Imam og styreleder Akmal Ali i Muslimsk Union i Agder, forteller at dette er fordi musikkinstrumenter åpner satans dør slik at han kan komme og forstyrre med fristelser.

- Musikk forstyrrer konstentrasjonen og alvorligheten i livet, sier Ali.

Noen instrumenter blir akseptert

Instrumenter ble mer brukt etter hvert i historien. Koranen forteller om da Mohammed kom til Medina, da satt det kvinner og spilte på trommer da han ankom. Trommer har også blitt brukt i kamp og for å kommunisere. Noen instrumenter har blitt akseptert og brukt som signal gjennom islams historie.

Sang er ikke musikk

Mange legger merke til at i islam så synger man når man ber. I islam ser man ikke på sang som musikk. Koranen forteller at når man skal tilbe Allah så skal man gjøre det med sin fineste stemme, og det er altså ved å synge.  Ali forteller at muslimer har også egne sanger for å hedre Allah, men da brukes det bare sang og ikke instrumenter.

- Sang er veldig fint, men særlig kvinner bør passe på at de ikke synger for høyt slik at andre menn og fremmede hører. Man skal helst synge bare for sin familie og nermeste, sier Ali.

[img169925_2RM]

Unntak

Det er ikke uvanlig at muslimer hører på musikk med instrumenter og Ali forteller at Allah har barmhjertighet og om man har hørt på musikk og ber om tilgivelse så får man det. Og det finnes tider hvor man tar et unntak.

- Mange bruker musikk når de feirer id og det finnes tekster hvor det står at man skal la folk få feire id med musikk. Det er også lokale tradisjoner som påvirker om man bruker og hører på musikk i forskjellige sammenhenger, sier Ali.

Musikk farger gudstjenesten

I Kristiansand Domkirke er bruken av musikk stor og ønskelig forteller domkantor Elsebeth Lütcherath. Kirken bruker blant annet orgel, piano, kor og korps. Kirken har et kirketårn som spiller musikk når klokken slår hel.

- Musikk er givende og er svært ønskelig blant folk. Musikk er med på å åpne sinnet for å være mottakelig for guds ord. Musikken farger gudstjenesten og man kan fremheve tekst med musikk, sier Lütcherath.

Nytt orgel

I 2013 sto det nye orgelet, Johannes Klais Orgelbau, på plass i Kristiansand Domkirke. Det nye orgelet kostet hele 13 millioner kroner. Lütcherath forteller at orgelet er veldig viktig for kirken. Det er tradisjon for kirken å bruke orgel, det er en viktig del av kulturen, og kirken har mange orgelkonserter.

[img169925_3RM]

- Orgelet er kjempe viktig. Jeg gleder meg hver dag til å gå på jobb og spille. Man får frem følelser og orgelet vårt kan nesten alt, sier Lütcherath.

Himmel på jord

Med det nyere orgelet kom det flere muligheter. Kantorene kan velge hvor de vil sitte og spille, oppe i galleriet eller nede, fremme ved menneskene og presten. Lütcherath forteller at om hun spiller oppe i galleriet så er det mer mekanisk og hard lyd, mens nede er det mer jobb og det kommer mykere lyder.

- Det gamle orgelet var veldig tungt å spille på og det gikk utover helsen. Vi er to domkantorer og da begge ble sykemeldt på grunn av det gamle orgelet, forstod kirken at det måtte byttes ut. Det nye orgelet er som himmel på jord. Det er mye flere muligheter og jeg kan sitte nede blant folket og presten, sier Lütcherath.

Musikken er ikke viktigst

Som statskirken studerer også Jehovas vitner bibelen. Søstrene Karoline Rosland og Tonje Rosenberg er medlemmer i

[img169925_4RM]

Jehovas vitner i Kristiansand og forteller at de har mange sanger og er glad i lovsang, men det er bibelundervisngen som er viktigst.

- Vi synger alltid tre sanger på møtene og vi synger gjerne utenfor møtene også. Hvis vi samles utenom menigheten og for eksempel griller og noen har med gitar så hender det at vi begynner å synge. Men på selve møtene er bibelen og samtalen viktigst, sier Rosland og Rosenberg.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=MqUwH9kElBo[/youtube]