Sørnett

Nå er denne tilbake

(Den populære og etterspurte brødkuttermaskinen. Foto: privat)

(Den populære og etterspurte brødkuttermaskinen. Foto: privat)

29. mars ble den populære brødkuttermaskinen fjernet fra alle matbutikker, men nå er den endelig tilbake igjen.

Publisert:

Under denne pandemien har matbutikkene holdt åpent som normalt. For at de skulle ha butikken åpen, ble det gjort en rekke tiltak, som for eksempel fjerning av smågodt, nøtter i løsvekt og brødkuttermaskinen.

- Av alt som ble fjernet, var det brødskjærermaskinen folk flest savnet mest. Hver gang jeg jobbet, fikk jeg etterspørsel etter denne. I dagens samfunn er nordmenn vant til å komme hjem til oppskjært brød, noe som fører til at hånden ikke er like stø når man skal skjære brød, forteller butikkansatt Marte Kristofferstuen.

Videre forteller Kristofferstuen at kundene tar disse reglene som blir ført på alvor og tar gjerne på Antibac før de kommer inn i butikken.

- I inngangen står det Antibac som alle kundene benytter seg av. Det er også flere kunder som går med hansker og munnbind, noe som gjør at man skjønner de er redd for dette viruset og tar det på alvor. Dette gjør også at vi som jobber i butikk skjønner alvorligheten og gjør alt vi kan for å gjøre kundene trygge.

Mer svinn av mat

Kunden Andrine Raaum er veldig glad for at denne er tilbake.

- Det er mye lettere å fryse brødet og ta opp etter behov, istedenfor at hele brødet skal stå fremme og bli ødelagt etter de første dagene. Dette kan føre til mer svinn av mat, noe jeg prøver å unngå.

Kunden legger også til at hun ikke frykter for økning av smitting.

- Så lenge folk er flinke til å følge rådene til FHI og har god hygiene når de drar til butikken, tenker jeg at det går bra. Personlig opplever jeg at folk tar dette seriøst og respekterer retningslinjene innad i butikken.

Smitter ikke gjennom mat

Mattilsynet meddeler at viruset ikke spres gjennom mat, men kun gjennom forkjølelse og influensa, der viruset blir overført fra luftveiene. Dermed er det trygt å sette denne maskinen ut i butikken igjen. De råder allikevel til at man skal ha god hygiene og alltid vaske seg på hendene etter man har vært på offentlige steder.

Videre opplyser de også om at kundene bør kun ta på det de skal bruke, i tillegg til at de vasker all frukt og grønnsaker de kjøper. Selv om viruset ikke smitter via mat, bør man ta alle forhåndsregler.

Innført vaskerutiner flere ganger om dagen

Butikkansatt Marte Kristofferstuen forteller også vasking har blitt en del av rutinene under arbeidsdagen.

- Vi må vaske alle overflater flere ganger om dagen som kundene har vært i kontakt med. Dette er alt fra betalingsterminalen, kjøledisker, handlevogner og brødkuttermaskinen. Det er viktig at vi som jobber i butikk følger disse retningslinjene for at kundene skal føle seg trygge i butikken.