Sørnett

Nå er løypene kjørt opp på Sandrip

Hanne Aurebekk og Inger Gundersen er strålende fornøyd med forholdene på Sandrip. FOTO: Oskar Gårdsrud Paulsrud

Hanne Aurebekk og Inger Gundersen er strålende fornøyd med forholdene på Sandrip. FOTO: Oskar Gårdsrud Paulsrud

Strålende sol og store mengder snø preger forholdene i skiløypa på Sandrip akkurat nå. Vinteren har kommet på besøk uvanlig tidlig i år.

Publisert:

[nggallery id=596]

Etter snøfallet tidligere i uken har det blitt gode ski forhold i noen få løyper i Agder. På Sandrip like utenfor Vennesla er det nå blitt kjørt opp ett underlag med snø for å tilrettelegge for skiturer. Flere tar turen opp for å ta i bruk denne muligheten.

– Det er helt fantastisk! Vi hadde ikke trodd vi skulle få muligheten til å gå på ski så tidlig i sesongen, forteller Hanne Aurebekk.

Hun er på skitur med sin venninne Inger Gundersen. De har som mål å ta en skitur hver dag det er mulighet de kommende ukene.

– Dette er første av mange skiturer, nå får vi bare håpe snøen blir liggende til juni forteller Aurebekk med et smil.

De to venninnene er ikke de eneste i løypa. Kristiansanderen Morten Horn Eliassen har også tatt turen opp for å nyte de gode forholdene.

– Til å være november er det helt vanvittig med slike skiforhold på Sørlandet, forteller Eliassen.

Han er  også på sin første skitur denne sesongen.

– Jeg kom hjem med båten fra Danmark igår natt, da jeg så hvordan forholdene var her oppe måtte jeg bare ta en tur opp, forteller han.

[img152296_2RS]

Glir på grus

Forholdene i løypa er stort sett bra, men siden det bare har kommet ett lag med snø hittil har det kommet litt grus i nysnøen. Det påvirker glien.

– Det er litt grus her og der, så det er ikke så lurt å bruke det dyreste utstyret i skapet enda. Det kan være lurt å bruke gamle ski frem til flere lag med snø har kommet.

[img152296_3LS]

Med varmegrader til helgen spørs det nå om snøen vil holde seg.

– Sist jeg sjekket var det meldt varmegrader til uken. Det er jo typisk at slikt kommer og går, men vi får håpe det holder seg forteller Morten.

Uvanlig med skiløyper i november

– Det er ikke normalt med skiløyper i november, forteller friluftsveileder i Midt-Agder friluftsråd Kjetil Fossheim.

Han jobber daglig med å informere folk om alt fra friluftsaktiviteter til løypeforhold på nettstedet midt-agderfriluft.no. Her kan man blant annet sjekke når og hvor det kjøres skiløyper. Kjetil stiller seg usikker til de kommende ukene. For at snøen skal bli liggende er det viktig at brøytemannskapet pakker snøen sammen, slik at den tåler varmere tider.

[img152296_4RM]

– Steder slik som Sandrip som har fått nok snø og kulde, har nå begynt å bearbeide snøen. Det vil si å lage ett underlag med snø som kan ligge som en såle for ny snø. På den måten blir løypene frie for grus og lignende og generelt bedre å gå på, forteller Kjetil.

Det er nettopp en slik såle som vil bli kjørt i løypene fremover, i håp om at de vil overleve de kommende varmegradene.

– Det vil bli kjørt mye med løypemaskinene fremover, jeg anbefaler å sjekke føremeldingen på nettsiden vår for å se når. Da kan du planlegge turen rett etter att løypa er satt og få noen fantastiske forhold, forteller Kjetil.

Økning i salg av vinterutstyr

Ole Petter Berglund, butikksjef i Intersport Skippergata, forteller at de har hatt en økning i salg av vinterutstyr de siste ukene.

[img152296_5RM]

– Vinteren kom litt tidligere enn bestilt i år. Nå som den har kommet har vi økt i salget av vinterutstyr med ca 40 prosent bare i november.

Han har selv testet forholdene på Sandrip, men tror ikke det vil vare lenge.

– Jeg tror nok vinteren er på besøk i denne omgang. Likevel er det bedre å få en smakebit nå enn å vente helt til januar, sier Ole Petter Berglund smilende.