Sørnett

Nedgang for kollektivtransporten, men Agder kollektivtrafikk tar smittevern på alvor

Bussrute M4 Hellemyr på Oddmarka bussholdeplass.Foto: Privat.

Bussrute M4 Hellemyr på Oddmarka bussholdeplass.Foto: Privat.

Det har vært en betydelig nedgang i bruk av kollektivtransport, siden koromapandemien traff Norge i mars 2020. Derfor har Akt tatt i bruk viktige tiltak for å begrense smitte for reisende.

Publisert:

 

Administrerende direktør i Agder kollektivtrafikk (AKT), Siv Elisabeth Wiken, forteller til Sørnett at det er blitt tatt i bruk mange viktige tiltak for å begrense smitte for kunder som vil reise med dem.

- Vi har satt i gang en rekke med tiltak, sier hun . Vi sørger for å være ekstra nøye med renhold, antall mennesker på busser og deler ut munnbind og antibac til kundene våre. Videre forteller wiken at de også har stengt de 2 fremste setene, rett bak bussjåføren. 

Videre forteller hun om at AKT også har digitale metoder for å hjelpe til med å begrense smitte.

- Vi har en ordning på tlf som heter Kapasitetindikator. Her kan man se hvor mange mennesker det pleier å være på bussene våres i løpet av dagen, og den tar utgangspunkt i de 5 siste dagene. I Samtidsappen kan man også se hvor mange mennesker det er på bussen, før den kommer inn på bussholdeplassen man står på, legger hun til.

Viser bekymring

På Oddemarka bussholdeplass møter Sørnett Johan Henrik Heffermehl(24), som står å venter på bussen til byen. Han forteller at han tar mindre offentlig transport, mest av frykt for smitte.

- Jeg har nok tatt mindre buss det siste året. Bussturer ned til byen, har blitt byttet ut med sykkel eller gåturer, sier Henrik.

Videre viser han bekymring om at folk må være flinkere til å vise hensyn, når det gjelder smittevern. 

- Man må ta hensyn og være påpasselig, både for seg selv og andre. Dette gjør man enkelt ved å følge reglene og retningslinjene, legger han til.

[img220990_2LM]

Selv om det er færre reisende med kollektivtransport under koronapandemien, så forteller Wiken at det tross alt ikke har vært en alt for stor nedgang. 

- Den største årsaken til nedgang i passasjerer, tror hun er bruken av hjemmekontor og at kanskje flere velger sykkel eller bil til jobben, avslutter hun.