Sørnett

Nedgangen har snudd

Mediehuset Fædrelandsvennen har klart å snu opplagsnedgangen de har hatt siden 1995, ved å innføre betaling for redaksjonelt innhold på nett.

Publisert:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=WJb2UdlF_bE[/youtube]Hør hva nyhetsredaktøren tenker om fremtidens journalistikk.

Siden toppnoteringen i 1995 og frem til i år, opplevde Fædrelandsvennen en nedgang på omtrent 25 prosent av opplaget. Etter innføringen av den nye abonnementsløsningen 14.mai har mediehuset hatt en opplagsvekst på mer enn to prosent.
- Det er helt klart en digital satsing. Dette er første steg på veien til å si at vi har vært en papirredaksjon med en nettavis, men at vi nå er i ferd med å bli en online redaksjon med en papiravis, sier nyhets- og digitalredaktør i Fædrelandsvennen Christian Stavik.
Han mener dette er en del av omstillingen som bransjen nå står midt oppe i.
- Det er en konsekvens av at leserne har flyttet på seg, sier nyhetsredaktøren til Sørnett.

Nedgang i nettrafikken
Etter fire og en halv måned med den nye abonnementsløsningen har Fædrelandsvennen solgt over 2000 nye årsabonnementer. Regner man med de som har sluttet å abonnere på avisen, har mediehuset hatt en nettotilvekst på i overkant av 600 abonnenter etter innføringen av den nye betalingsordningen. Selv om antallet abonnenter har gått opp, opplever Fædrelandsvennen at den totale digitale trafikken har gått ned med 13 prosent målt i unike brukere.
- Vi var sikker på at trafikken vår ville gå ned og ikke opp, da vi sa at en andel av vårt innhold skulle være forbeholdt abonnentene. Dette er ikke et rekkeviddeprosjekt for nett, men et abonnementsprosjekt, understreker Stavik.

Avhengig av tradisjonelle medier
Medieforsker Arne Krumsvik ved Høgskolen i Oslo og Akershus er uenig i at Fædrelandsvennen tar betalt for journalistikken på nett.
- De er opptatt av å ha brukere som betaler, og derfor har de laget en pakke som inkluderer både nett og papir. Mediehusene vil aldri få til å ta betalt for journalistikk på nett, sier Krumsvik til Sørnett.
Medieforskeren understreker viktigheten av å utvikle modellen, som han mener forlenger holdbarheten til papiravisen.
- Det er viktig for mediehusene å utgi det som er mest lønnsomt. Inntil videre er nettavisen avhengig av tradisjonelle medier som finansierer den, enten det er papiravisen eller web-tv, avslutter Krumsvik.

Negative reaksjoner
Selv om nyhetsredaktøren er svært fornøyd med hvordan betalingsløsningen på nett har utviklet seg, er det langt i fra alle som deler den samme gleden.
- De som har vokst opp med at nettaviser er gratis og som nå opplever at de lokale nyhetene ikke er like tilgjengelige lenger, er misfornøyde. Det gir de gjerne uttrykk for det på sosiale medier, forteller Stavik.
Han har forståelse for at folk synes dette er uvant og at det vil ta tid å venne seg til å betale på nett.
- Folk har vært bortskjemte med at innholdet på nett er gratis. Likevel synes jeg tilvenningen har gått raskere enn hva vi hadde trodd på forhånd, sier nyhetsredaktøren.

[poll id="134"]