Sørnett

Nominert til Norges styggeste kirke

Justvik kirke blir kanskje kåret til Norges styggeste kirke. Foto: Marta S. Johansen

Justvik kirke blir kanskje kåret til Norges styggeste kirke. Foto: Marta S. Johansen

Justvik kirke er en av 20 nominerte kirker i avisen Dagens uoffisielle kåring av Norges styggeste kirke. Folk på Justvik reagerer.

Publisert:

Bergenseren Asbjørn Svarstad har bodd på Justvik i mange år. Han forteller at han aldri har tenkt om kirka er fin eller stygg. Han synes man ikke burde ha et slikt fokus.

[img200928_2RM]

- Det har jeg litt vanskelig for å skjønne, men det er fordi jeg er vant til denne kirken. "Beauty in everything", det tenker jeg litt om den kirken. Jeg synes ikke vi skal ha slike nominasjoner. Jeg synes vi kan ha fokus på mye annet enn å sette i gang slike nominasjoner. Heller Norges fineste enn Norges styggeste, synes han.

Vigdis Sørensen, butikkmedarbeider på lokalbutikken, var ikke kjent med nominasjonen.

- Men det er jo absolutt ikke den fineste kirken. Det er nok delte meninger, men jeg har ikke noe forhold til denne kirken. Den ser mer ut som et hvilket som helst bygg, sier Sørensen.

[img200928_3RM]

Karl Sindre Engelstad er en Justvik-boer som handler på matbutikken foran kirken. Selv synes han at designet er litt sært, men unikt på samme tid.

- Vil ikke si at den er Norges styggeste, men den fortjener en nominasjon. Samtidig tenker jeg at noen vil bli lei seg og føle seg tråkket på. Hvorfor er det min kirke som er Norges styggeste? spør han undrende.

Arnhild Lauvås har heller aldri hatt en negativ tanke om utseendet til Justvik kirke. Hun sier at noen kan synes at en slik nominasjon er morsom, men at de som har en tilknytning til kirken kan bli såret.

[img200928_4LS]

- Det eneste jeg ikke synes er pent med kirken, er tårnet. Men jeg ser ikke poenget med å ha en slik nominasjon.

Christel Smith-Gahrsen er trosopplærer i Justvik kirke. Hun forteller at hovedfokuset bak arkitekturen er at det skal være et godt kirkerom og arbeidssted. Fra utsiden er det brakker som er revet bort og plasseringen til kirken kommer ikke til sin rett i miljøet.

- Om man kun ser på det ytre, som jo folk sier at man ikke skal gjøre, så kan jeg skjønne at den har kommet på nominasjonslisten. Men når folk kommer inn her, sier folk at den er fin og et godt kirkerom. For det er det jo. Det ligger til rette for mange fine aktiviteter og ikke minst musikk. Det er god lyd, sier Smith-Gahrsen.

[img200928_5RM]

Justvik kirke fokuserer mye på musikk. De har korøvelser for barn og voksne. Smith-Gahrsen sier at alle som kommer hit av musikere synes det er et godt rom å synge i.

- De fleste får en fin stemme her, sier hun smilende og forsetter:

- Jeg skjønner at folk tenker at det ikke er den flotteste kirken fra utsiden. Den stod klar i 1997 og den fungerer mer som en arbeidskirke. Den er praktisk. De gamle, koselige kirkene må ha et menighetsbygg i tillegg.

Gahrsen sier at hun ikke er personlig fornærmet, men at det går på tvers av verdiene til en kristen avis. Hun er litt usikker på om den gjennomsnittlige kristne nordmann tenker at dette var et positiv trekk av Dagen. I hennes øyne går de for den fristelsen til å senke seg litt ned på et nivå.

- Det overrasker meg. Noen ser på det med humor, det er sikkert det Dagen har tenkt. At de har litt snert, litt humor, er moderne og edgy. At de ikke er så hårsåre siden de representerer det kristne selv.

[img200928_6LM]

Lars Ivar Bratsberg er prest i Justvik kirke. Hans umiddelbare reaksjon var at det var morsomt, men samtidig teit og trist. Han hadde ikke hørt om nominasjonen før han ble tipset om den. Han ser heller ikke meningen med en slik kåring.

- Akkurat denne type kåringer har ingenting for seg. Jeg forstår at redaksjonen i Dagen hadde tenkt det var morsomt, men responsen slo veldig feil. Flere av kirkene står på listen ikke på grunn av utseendet, men på grunn av sinne knyttet til byggeprosessen. I tillegg er det kun arbeidskirker som er på listen, så det ligger implisitt at vakre kirker betyr gamle middelalderkirker. I tillegg så sårer en slik kåring de menneskene som har et hjerte for kirken sin.

Bratsberg forteller at han ikke synes at noen kirker fortjener en plass i en slik kåring, og at mange av de som ikke ønsker kirker, hiver seg på debatten.  Han legger også til at kirken utgjøres av folkene som går der.

- I Justvik er det masse flotte mennesker som er glad i området sitt og kirken sin. Jeg tenker det er uklokt og ble sikkert bestemt i en munter del av redaksjonsmøtet. Jeg forstår at det var ment som morsomt, men det sårer de menneskene som setter av tid og penger for å bygge lokalmenighet i de kirkene det er snakk om.

- Det er en negativ vinkling. Kunne de ikke heller laget "Norges flotteste kirker"- nominasjon? sier Gahrsen avslutningsvis.

Her kan du se andre nominerte kirke og hvordan Justvik kirke ligger an i avstemningen.