Tips oss:
Tips
38 14 51 30
Kontakt
Kristin Haraldstad, førsteamanuensis ved Universitetet i Agder. Foto: Universitetet i Agder.
En ny forskningsbasert app skal kunne hjelpe barn og unge med ulike symptomer. - Ungdommene tar ikke sjansen for å teste noe nytt eller bruke noe de ikke vet hva det er, sier helsesøster.
Laila Al-Kendy
Publisert: 24.01.2019 kl 12:50
Forskning fra Universitetet i Agder viser at 40 prosent av ungdommer i Agder mellom 14-19 år opplever smerter hver dag. Mange er ensomme, og flere har søvnproblemer eller ulike helseplager. Utviklerne får informasjon fra en nettside fra velferdsforskningsinsituttet, og svar kommer fra hele landet.
Sammen med et institutt i Canada har forskere ved UiA utviklet en app som de mener kan hjelpe unge. Kristin Haraldstad jobber som førsteamanuensis ved Universitetet, og hun har undersøkt helse- og livskvalitet blant unge i mange år.
- Appen heter icancopewithpain. Den er forskningsbasert på institutt for samfunnsmedisinske fag. Det finnes over 200 apper mot smerter, men denne er den eneste appen som er forskningsbasert i stort grad, forteller Haraldstad.
- Ungdommer registrerer når de har smerte. Appen har mange gode teknikker og den skal hjelpe deg til å lære og skjønne ditt eget smertemønster. Den inneholder blant annet videoer og chatterom som hjelper deg å komme i kontakt med flere med samme symptomer, fortetter hun.
De skal tro på egen mestring. -Kristin haraldstad
Brukerne blir delt i to grupper Over 100 ungdommer har brukt appen til nå. Forskerne har delt brukerne inn i to forskjellige grupper. Den éne gruppen er den med mest informasjon- mens den andre ikke er like innholdsrik. De skal sammenligne de to, og se forskjellene før og etter. Ungdommene måler smerteterskel, medisinering og hvordan de har det.
- Ungdommer som opplever smerte har vært med på utviklingen, og det en stor forskningsgruppe som jobber med dette på instituttet. De har ikke så mye resultater enda, og de holder på å analysere data fra studien nå, forteller Haraldstad.
[img186837_2LS]
Ingunn Midtdal Abildgaard er helsesykepleier ved Tangen VGS. Hun forteller at helsesøstrene har blitt informert og undervist av Icancopewithmypain-appen:
- Jeg vet ikke om noen ungdommer har brukt den. Ungdommene tar ikke sjansen for å teste noe nytt eller bruke noe de ikke vet hva det er, sier hun.
De fleste ungdommer sliter mest med trykksymptomer som har blitt belastet over lang tid, det kan være stress, angst, vold eller depresjon, sier Abildgaard.
''Sara'' (25) studerer på Universitet i Agder. Hun vil ikke stille opp med ekte navn eller bilde, men hun har fått tips om den fra andre studenter. Hun sliter med migrene og smerter i kroppen. Hun har ikke prøvd den, fordi hun ikke ønsker å prøve noe som hun ikke vet hva er:
- Jeg skulle ønske at slike apper hadde vært mer populære blant unge, hvis den skal kunne hjelpe folk til å ha det bedre og få en bedre mestringsfølelse, så må den bli mer populær, forteller hun.
Veien videre Appen er enda i startfasen, men førsteamanuensis Haraldstad har et stort håp om at den kan gi effekter:
- Utviklerne ønsker å vite om appen har hjulpet noen. Har den bidratt til noe, eller har brukerne klart å mestre smerte bedre? Det koster samfunnet mye når ungdommer med mye smerte hvis de for eksempel blir ofte sykemeldt eller blir uføretrygd. I Norge er det dette høy forekomst hos voksne, derfor er det viktig å forebygge, og resultatet vil være klart til våren, sier hun avslutningsvis.