Sørnett

Fra gammelt tøy til fantasibunader

Hilde Charlotte Solberg har laget to forkler til den ene fantasidrakten.
 Foto: Marigona Osmani

Hilde Charlotte Solberg har laget to forkler til den ene fantasidrakten. Foto: Marigona Osmani

I bakgården til bruktbutikken Shalam i Kristiansand finner man Design Detektivene, hvor gamle klær og stoffer blir laget om til nye og stilige klær. Her ble en festdrakt laget av gamle klær, arbeidstøy og putetrekk.

Publisert:

Sist oppdatert: 16.05.2023 kl 15:24

- Det er ingen begrensninger for hva som kan brukes. Mange gamle smykker blir liggende, som jeg ser at jeg kan bruke.

For tre år siden fikk Hilde Charlotte Solberg sin første forespørsel om å lage en fantasibunad. Dette var noe hun hadde ønsket å lage i mange år før hun begynte å jobbe på Shalam. Derfor hadde hun noen tanker om hvordan hun skulle sy drakten.

Hilde Charlotte Solberg har laget en fantasibunad av gamle klær, stoff og materialer som ikke blir brukt for en kunde.
 Foto: Privat

Hilde Charlotte Solberg har laget en fantasibunad av gamle klær, stoff og materialer som ikke blir brukt for en kunde. Foto: Privat

- Inspirasjonen kom fra hun som skulle ha den, som er en ganske spenstig dame. Jeg fikk ganske frie hender, så da tok fantasien overhånd.

Festdrakten ble laget av duker, putetrekk, stoffrester og det som var tilgjengelig i systuen. Alle detaljene på drakten er materialer eller ting som ikke lenger blir brukt. Hittil har Hilde laget to festdrakter, men har ikke utelukket tanken om å lage flere.

Hilde Charlotte Solberg har laget en sølje av perler og lysmansjetter.
 Foto: Privat

Hilde Charlotte Solberg har laget en sølje av perler og lysmansjetter. Foto: Privat

- Det har vært et par stykker som har sagt at de har lyst på en fantasidrakt, men de har ikke kommet konkret og bestilt eller spurt om jeg kan sy.

Hilde har laget sine egne fantasi-søljer til begge festdraktene. Til søljene har hun brukt alt fra perler til lysmansjetter.

Hilde Charlotte har laget fantasibunader som ikke er lik de tradisjonelle festdraktene. Hun bruker de kreative evnene som hun har, ved å bruke farger og mønstre for å sette sammen ting som andre ikke ville tatt sammen.

Men jeg har ikke opplevd så mye respons faktisk. Selv om de to jeg har sydd har blitt vist fram en del, så har jeg ikke fått noen respons. Kanskje folk synes det er for vilt, jeg vet ikke.

Husfliden er positive

Kristin Tvedt Heien er avdelingsleder for Husfliden i Kristiansand og synes det er positivt at folk lager egne festdrakter. Hun mener at det gir en positiv syglede for mange og ønsker at flere skal finne interessen av å sy.

- Det har vært festdrakter ved siden av bunader siden man begynte å bruke bunad, så det er bare fint.

Kristin forteller at folkekunsten og bunader alltid har vært inspirasjon for andre ting.

- Inspirasjonen til å være kreativ får man jo mange steder, men det er jo noe med det en kjenner som kan inspirere videre til noe annet, så det er jo bare bra.

Avdelingsleder for Husfliden i Kristiansand Kristin Tvedt Heien.
 Foto: Marigona Osmani

Avdelingsleder for Husfliden i Kristiansand Kristin Tvedt Heien. Foto: Marigona Osmani

Nøkkelord