Sørnett

Buddhist i bibelbelte

Kristiansand som er norges bibelbelte og som har den største andelen av frikirkelig evangelisk protestantisme har tidligere gjort det vanskelig for enkelte å konvertere til en annen tro. Men nå ser det ut til at ting vil endre seg.

Publisert:

Mange familier i Kristiansand er ofte litt mer kristen en det de ofte er andre steder i Norge, og du blir fra ung alder av introdusert til de normene å levemåtene som en som er kristen har. Fra før av når Internett og muligheten til å få informasjon om andre livssyn var moderert var det ikke så vanlig å bytte over til andre religioner eller livssyn, men i dag merker vi en økning blant de unge. Det som starter å bli mer å mer populært er tankeretningen ateisme ettersom at forskning og trangen på å måtte se bevis for å tro blir mer normalt.

Men gjennom disse bevisene blir også mye realitet servert for de unge, og mange får et annet perspektiv på verden en før. Det er lettere å finne sitater og uttalelser fra filosofer eller enkeltpersoner som snakker om andre livssyn og trosretninger. Og evnen til å overtale blandet med følelser kan få mennesker til å tro på ting de ellers ikke trodde de ville, sier  Robert Cialdini i boken "Influence: the Psychology of Persuasion".

Så med all omtalelsen om hvordan mennesker er i media har fått en gruppe mennesker til å velge buddhismen ovenfor den tidligere troen sin kristendommen. Buddhismen er i stadig vekst blant nordmenn på grunn av sitt konsept om hvordan menneske skal oppføre seg og være. Den typiske nordmann velger derimot ikke å gå fult ut som buddhist men velger de delene av troen som de finner seg enig med og utvikler livssynet sitt ut i fra dette.

- Buddhisme handler mer om å se verden i et annerledes perspektiv. Og for meg har det forbedret livet mitt på mange måter. Jeg ser ikke ned på folk som velge å være ateister heller, som noen religiøse gjør. Heller så ser jeg det sånn at hvis det ikke var ateister, muslimer eller kristne i verden hadde det ikke vært noe poeng å si "jeg er buddhist", siden man trenge kontraster for å forstå alt i verden sier Bendik Gundersen, buddhist i Kristiansand.

Også andre tidligere kristne ser på konseptet til buddhismen og ateismen som en mer appellerende måte å se på seg selv. Og nå i den tiden vi lever i er det lettere å velge hva vi vil tro på istedet for å bare bli tildelt en tro.


- Jeg kan velge å være på "lag Norge" eller "motstander mot terrorisme". Men hvordan kan jeg vite hva lag jeg er på uten en motstander? Dette er konseptet om "non-dualism". Å forstå at toppen og bunnen av bølgen, det svarte oghvite, ondskap og fred, 1 og 0, er avhengige av hverandre for å eksistere sier Birte Waage som er ateist i Kristiansand.

Og fremtiden vil nok vise at det vil bli mer og mer blandet av livssyn også i Kristiansand blant nordmenn ettersom hvert enkelt individ har sin egen måte å se på verden og seg selv.