Sørnett

Frykt i Norge for ny dødsfarlig flåttart: - Det er ingenting å være redd for

Olai Bergh Oldeide er ingen "fan" av jaktflåtten.
 Foto: Andreas Korssund

Olai Bergh Oldeide er ingen "fan" av jaktflåtten. Foto: Andreas Korssund

I det siste har det vært mye omtale blant medier om at den dødelige flåtten, Hyalomma marginatum, nærmer seg Norge. Flåttekspert, Yvonne Kerlefsen, har ingen tro på at denne arten vil bli å finne i norske skoger i lang tid fremover.

Publisert:

- Det er absolutt ikke noe å være redd for at denne arten skal komme til Norge. Det er ingenting som tilsier at denne flåtten vil komme til enten Norge eller Kristiansand i nær framtid, sier Kerlefsen.

Glad i skogen

Olai Bergh Oldeide håper at man unngår at den svært farlige flåttarten herjer i norske skoger.

- Jeg håper absolutt at vi slipper å møte denne nye flåttarten når vi er ute i skog og mark. Når jeg er på jaktturer og skogsturer har jeg flere rutiner på hvordan jeg sjekker meg for flått, men om denne farlige flåttarten blir vanlig kost i norske skoger kommer jeg til å ta dette enda mer seriøst, sier han.

Videre forteller Olai at han håper det blir tilbud om vaksine om denne varianten noen gang kryper rundt i norsk mark.

- Det hadde absolutt vært flott om det hadde vært mulig å ta en vaksine mot denne varianten. Da hadde det blitt tryggere når man er ute på skogstur.

Flåttekspert, Yvonne Kerlefsen forteller at jaktflåtten ikke kan tilpasse seg norsk natur.
 Foto: Flåttsenteret i Kristiansand

Flåttekspert, Yvonne Kerlefsen forteller at jaktflåtten ikke kan tilpasse seg norsk natur. Foto: Flåttsenteret i Kristiansand

Tilpasset et helt annet klima

Kerlefsen tror grunnen til at flere nå frykter den farlige arten i Norge er at denne arten har blitt påvist på ulike fugler i Norge, men dette har de dratt med seg fra sørlige strøk.

- Denne arten har ikke forhold til å overleve i Kristiansand. Jaktflåtten, Hyalomma marginatum, er tilpasset et helt annet klima enn det vi har i Norge, så derfor er det ikke sannsynlig at denne arten kommer til Kristiansand med det første. Denne arten trives i mye tørrere klima som Nord-Afrika, Sør-Europa og Midtøsten, sier hun.

Klimaendringer kan ha en betydning langsiktig.

- Ved at det blir varmere og varmere i Norge på grunn av klimaendringene kan jo føre til at flåtten trives her, men da snakker vi om noe som ikke vil skje på en god stund.

- Men det er viktig å følge med på utviklingen fremover. Det finnes mange ulike flåttarter og flåttbårne sykdommer i Europa. Det er mulig at man på grunn av klimaendringer vil se endringer i utbredelsen av disse i fremtiden, avslutter Kerlefsen.