Sørnett

Idedugnad til Barnas Arkitekturdag

Bilde fra tidligere arkitekturdag, hvor barn kan klarte inn i arkitekturverdenen. (Foto: Kristiansand Kommune)

Bilde fra tidligere arkitekturdag, hvor barn kan klarte inn i arkitekturverdenen. (Foto: Kristiansand Kommune)

I dag arrangeres det en idedugnad for arktiektaktører i Kristiansand kommune. Nina Malo og Gisela Nilsen ved plan og bygg i Kristiansand kommune, tok initiativet til en arkitekturdag for barn og unge i 2018. Etter pandemi og nedstenging er de klare for å invitere alle som vil til idedugnad 19.mai, før selve arkitekturdagen som er 15.oktober.

Publisert:

 

- Barn er vår fremtid, og det er de som skal ta fremtidige avgjørelser, sier Gisela.

Arrangørene vil vise hva arkitektur er og hva prosessen i arbeidet innebærer. Hensikten er at man kan komme inn som barn og se hvordan man jobber som en arkitekt. De setter i gang med å forberede og planlegge årets arrangement med idemyldring med andre aktører.

- Vi vil bevisstgjøre barn og unge med hva vi jobber med, sier Nina Malo.

Det er et gratis arrangement ment for hele familien med hovedfokus på barn.

Inspirasjon

Nina og Gisela fikk inspirasjon fra Oslo som har arrangert “Oslo open house”, et arrangement som egentlig ikke er spesifikt rettet mot barn. Her viser de kommende byggeprosjekter. Da Gisela Urte Nilsen jobbet i Oslo var det flere som kommenterte at det ikke var noen lignende arrangementer for barn i Kristiansand.

- Tanken slo meg spesielt med tanke på at Kristiansand er barnas by, sier Gisela

[img234081_2LF]

Hennes gamle arbeidsplass startet arrangementet Barnas Open House Oslo, og tok det videre til Kristiansand. 2018 var første gang arrangementet ble gjennomført i Sørlandsbyen.

Idedugnaden og det faktiske arrangementet 15.oktober

- På idedugnaden skal man skal treffe andre aktører og planlegge hva man faktisk skal gjøre på selve arkitekturdagen, sier Nina.

De skal vise bilder og prosjekter fra tidligere arrangement, for å finne ut hva høstens arkitekturdag skal innebære. Idedugnaden er forberedelser og første steg i planleggingen. Det er spesifikt for arkitekt aktører nå i mai, men for barn og allmennheten i 15.oktober.

På det faktiske arrangementet til høsten står det på kommunen sine nettsider at de gjennom arkitekturdagen ønsker de å; formidle hvordan byer formes og planlegges, fortelle hva yrkene arkitekt og byplanlegger er, gi økt bevissthet om arkitektur, byhistorie og om rommene mellom bygningene i byen, og gi barn og unge muligheten til å jobbe med byplanlegging og arkitektur og møte mennesker som jobber til daglig med dette

[gallery type="slideshow" size="large" td_select_gallery_slide="slide" td_gallery_title_input="Bilder av engasjerte barn fra Barnas Arkitekturdag 2021 (Foto: Kristiansand Kommune)" ids="234094,234096,234097,234098,234099,234092,234100"]

Forventninger

Arrangementet har gått over all forventing hvert år, og de gleder seg til å arrangere det igjen til høsten.

- Vi var helt tatt på senga første året vi arrangerte, da kom det mange flere gjester enn forventet, sier Gisela

De gleder seg til årets Barnas arkitekturdag og håper at mange blir med og gjør dagen til en gøy dag for barn, spesielt etter flere år med pandemi.

- Kanskje treffer dere noen som dere kan samarbeide med? Kanskje noen allerede brenner inne med en god idé? Ellers er idedugnaden en fin måte å bli kjent med hverandre og å knytte sammen ideer til felles prosjekter, sier Gisela Urte Nilsen.