-Ikke lad de inne
Leder for forebygningsavdelingen i Kristiansand brann og redning Hans Arne Madsen fraråder lading av el sparkesykler i huset om natten. Han ser en økning av el sparkesykkelbranner i hjemmet.
Publisert: 24.05.2023 kl 12:01
Sist oppdatert: 24.05.2023 kl 15:17
Ikke lad de om natten
Hans Arne Madsen forteller til Sørnett at de har hatt tilfeller der el sparkesykler har begynt å brenne under bruk og mens de lader. - Jeg fraråder alle som eier en el sparkesykkel å lade de på natten fordi oftest skjer brannen mens de lader, sier Madsen og råder alle til å sette den ute på et egnet sted og helst om dagen.
Madsen forteller om en tendens av branner i elektriske framkomst midler. Disse brannene skaper ofte store skader.
- Batteriene er ikke lette å slukke og må som oftest brenne ferdig, han forsetter med at dette ikke gjelder alle form for el kjøretøy, men fremkomstmidler som el-sparkesykler og mopeder. Han understreker at det ikke gjelder el biler, men vet ikke hvordan det vil se ut om 10 år
- Vi har ikke hatt mange tilfeller av branner i el kjøretøy, men når de først skjer så er de såpass voldsomme og kan gjøre store skader forteller han. Det er ingen kokrete årsaker til at de oppstår, men Madsen peker på dårlig vedlikehold og skader. I batteriene er det mye energi og stor tilførsel av oksygen som gjør at det blir store branner. Ikke er bare er det brannen som man må passe på, brann i batterier gir ofte fra seg giftige gasser som man også må håndtere. Madsen forteller at de ikke har noen form kommunikasjon med de som produserer de, men det er fordi de har nok arbeid med å finne en god måte å slukke de på.
Samme brann årsaker, men ikke noen økning
Madsen forteller at det ikke er noen tendenser til økning generelt med tanke på befolkningsvekst og årstiden.
Dette er Brannsjef Jan Røilid enig i.
- Det går veldig i sykluser, men det er ikke noe mer en vanlig, forteller han. Det er mange forskjellige årsaker som åpen ild, eklektiske årsaker og feil på produkter, men de vanligst årsakene er mennesker som lager mat og bruker komfyrer.
- Det er de vi rykker mest ut til og det er sjeldent at det er noe annen årsak enn at man lager mat når man har dårlig tid eller bare uhell, forteller han.
Nyheter Vis flere
Forskere bak ny studie beregner 170 billioner plastpartikler ut i verdenshavene. I Norge slippes det 19 000 tonn med mikroplast ut fra norske kilder på land hvert år. Med mikroplast som en global forurensning finnes det heldigvis flere som kjemper mot marin forsøpling i Norge.