Sørnett

Jentekraft i murerverdenen

Ingrid Elise Solås som teiper sammen noe i et hjørne
 Foto: Patrica Klungland

Ingrid Elise Solås som teiper sammen noe i et hjørne Foto: Patrica Klungland

I en verden der tradisjonelle kjønnsroller gradvis utfordres og erstattes med en mer inkluderende og mangfoldig arbeidsstyrke, trer en ny generasjon kvinner frem for å bryte barrierer og utforske nye stier.

Publisert:

Blant disse finner vi Ingrid Elise Solås, en 18 år gammel jente som er murerlærling. Ingrid Elise har vært murerlærling siden august 2023. Hun gikk på bygg og anlegg på Tangen i to år først, før hun ble lærling.

Opplever ikke mye diskriminering

Hun synes det er veldig fint å jobbe i et mannsdominert firma, men at det faktisk er mange som opplever ubehagelige hendelser hvis man er jente, og jobber i slike yrker som hun gjør. Hun personlig har ikke opplevd så mye selv, og det er hun takknemlig for. Ingrid tenkte ikke så mye over det før hun ble lærling. Hun tenkte at jobb er jobb, og at det er slik det skal være. I tilegg tenkte hun at det ikke kom til å skje så mye, og at det ville gå helt fint.

- Det er en fordel at det jobber flest menn i yrket som jeg jobber i, for da blir det mindre drama enn det ellers hadde blitt hvis det hadde vært flere jenter, sier Ingrid Elise Solås.

Hun synes det er ganske behagelig å jobbe med bare menn. Hun følte seg i tilegg ganske godt mottatt, noe som hun tenker kan ha vært med på å gjøre opplevelsen hennes som kvinnelig murer bedre.

Anbefaler dette sterkt

Hun anbefaler folk dette sterkt, og at flere kvinner burde tørre å teste ut murer firma, eller andre lignende firmaer. Hvis man er litt lei av å sitte på skolebenken, så bør man tørre å utfordre seg selv, og eventuelt teste bygg og anlegg.

Det er en fin måte i tilegg til å kunne lære om noe nytt, og ikke bare gjør vanlig skole. Hvis man vet at man er lei av vanlig skole, og kunne tenkt seg å prøve ut yrkesfag som jente, så har hun ikke angret på å ta det valget personlig.

- Man trenger heller ikke å være redd for at man ikke velger det riktige på bygg og anlegg. På Vg1 så får man muligheten til å teste ut alle de forskjellige yrkene som man kan utdanne seg til på bygg og anlegg. Man kan velge ut ifra det man liker i den perioden for hva man ønsker å fordype seg innenfor, forklarer Ingrid Elise

Ingrid i arbeid
 Foto: Patrica Klungland

Ingrid i arbeid Foto: Patrica Klungland

Får muligheten til å være på utplassering

Man får være på utplassering ute i bedrift. Ingrid føler at hun lærte mer på
utplassering, for da fikk hun teste ut forskjellige ting. Det er litt annerledes enn skole, og utplassering gir man et annet og mer realistisk syn på hvordan en arbeidsdag kan være.

Flere jenter velger yrkesfag

- Det er flere og flere jenter som velger yrkesfag, og det synes jeg er kult. Man så bare stor utvikling fra året før meg, til min klasse på hvor mange jenter det var. I året før meg var det 5 jenter, mens i mitt årskull så var det nærmere 10 jenter i min klasse, mens det var 20 jenter totalt på bygg.

Hun er ikke den eneste jenta i firmaet. De er 2 kvinner av 110 menn i firmaet.

- Det er trygt å ha en annen jente i firmaet hvertfall, synes Ingrid Elise.

Hun visste litt hvem hun var, men hun kjente ikke den andre jenta så godt fra før. Hun har blitt bedre kjent med henne nå.

Foto: Patrica Klungland

Foto: Patrica Klungland

Man lærer mer om
livet

Hvis man tar slike yrker som dette, så mener Ingrid at man lærer mer om livet, og ikke bare
sitte på skolen fra 08:00 til 15:00, men faktisk ut å gjøre noe praksis og få andre perspektiver
på livet enn hva man gjør med å bare studere. Man skjønner litt mer om
hvordan samfunnet fungerer.