Sørnett

Kunne spart tusener ved kjøp på internett

For dyrt: Inger Matre Gåsland utenfor Sørbok. Selv kjøper hun sjelden bøker hos bokhandleren.

For dyrt: Inger Matre Gåsland utenfor Sørbok. Selv kjøper hun sjelden bøker hos bokhandleren.

Studentene ved Universitetet i Agder fortsetter å kjøpe bøker hos bokhandleren, til tross for at man kan tjene penger på å handle hos nettforhandlerne.

Publisert:

- Det er såpass nære, noe som gjør at mange velger å kjøpe bøkene sine her fordi det er det letteste.

Utenfor Sørbok på Universitetet i Agder står Inger Matre Gåsland. Hun er student ved universitetet og er ikke imponert over prisene bokhandler opererer med.

- Det er jo svindyrt med pensumbøker i Norge, og spesielt i butikk. Selv har jeg aldri kjøpt på internett, men kjøper ofte brukt, sier Gåsland.

Hun tror mange fortsetter å handle i butikkene fordi man ikke er godt nok opplyst.

- Jeg tror ikke folk vet hvor mye de kan spare, jeg vet det ikke selv engang. Her har de en butikk på skolen, som er lett tilgjengelig. Da tenker nok studentene at det er like greit å handle her i forhold til andre plasser.

Selger med tap

Åsa G. Aglen er leder for Sørbok. Hun føler butikken blir urettferdig behandlet i denne debatten.

- Det blir ofte satt fokus på de få bøkene som er ganske mye billigere. Sånn i det store og hele tror jeg ikke forskjellen er veldig stor.

Hun påpeker at mange bokhandlere på internett selger med tap i omsetning, noe Sørbok ikke kan ta seg råd til.

- Vi har ikke anledning til å selge med tap i butikken vår. Mange setter ned prisen så mye at de taper penger på det, mener Aglen.

Må taes tak i

Mange studenter har tjent flere tusen kroner på å kjøpe bøkene sine andre plasser enn hos bokhandleren, og flere får nå øynene opp for nettbutikkene. Inger Matre Gåsland mener Sørbok bør kunne sette ned prisene på pensumbøker.

- Jeg tror nok de har råd til å sette ned prisene litt, for jeg tipper de tjener godt nok som det er, mener Gåsland.

Hun mener også systemet bør bli bedre fra skolens side.

- Problemet at man fra år til år endrer pensum, slik at mange ikke får solgt bøkene sine når de er ferdige, og de som trenger dem må kjøpe nytt. Endringer som egentlig ikke er nødvendig, og som blir gjort for å tjene penger, sier hun.

Overskuddet tilbake til studentene

Leder i Sørbok forteller at dette er en misoppfatning som har regjert i årevis.

- Det som ikke ofte kommer fram, er at overskuddet fra Sørbok går tilbake til studentene. Sørbok Kulturfond er med og sponser flere idrettsarangement, konserter også videre. Dermed betaler studentene på en måte for egen velferd, forteller Aglen.

Hun presiserer at Sørbok, til forskjell fra mange bokhandlere på internett, ikke har private investorer som håver inn overskuddet. I tillegg nevner hun den gode servicen i butikken som noe man ikke får andre steder.

- Vi har hatt mange førsteårsstudenter som ikke har visst sine arme råd, men har kommet hit og fått hjelp. Generelt sett tror jeg mange liker å få den hjelpen vi tilbyr.

Studentene kommer nok til å fortsette å handle på Sørbok også i framtiden, så lenge den ligger laglig til på Universitet, mener Inger Matre Gåsland.

- Dessuten så tenker nok ikke mange over penger når de i starten av semesteret får det vanvittig høye stipendet, sier hun.