Sørnett

Nye bøker står på lange ventelister

Folkebiblioteket har noe for både store og små. (Foto: Helene Walle)

Folkebiblioteket har noe for både store og små. (Foto: Helene Walle)

- Media hauser opp om ulike bøker, og det er disse det går mest av.

Publisert:

- I 2011 skulle alle ha Karl Ove Knausgårds bøker, selv om det slettes ikke er den beste boken jeg har lest, sier bibliotekar Else Marie Nesse. Hun forklarer at det ofte er mediene som avgjør hva som blir folkets favoritt.
- Hvis noe er skrevet om, snakket om eller i det hele tatt publisert, så tar det ikke lange tiden før alle eksemplarene er utlånt, og bokelskerne må settes på venteliste, sier hun. Generelt forklarer bibliotekaren at også nye bøker veldig ofte må settes på venteliste.

På topp i 2011
Det er ikke bare Knausgård som gjorde det bra i fjoråret. Gaute Heidd med boken «Før jeg brenner opp» var desidert på topp for 2011, med dobbelt så mange utlånte eksemplarer som nr. 2 på listen, Cecilia Samartin med «Drømmehjerte».
«Saras nøkkel», skrevet av Samartin, kom ut i 2008 og står fortsatt på venteliste. Else Marie forteller at det er sjokkerende, men at det antagelig har mye med at boken ble gitt ut som film i 2011.

Unggutter leser fantasy
- Jeg tror det er en god del gutter som ikke leste før, som nå har blitt veldig opptatt av å lese fantasy-bøker, sier hun.En annen kategori som er veldig populær, er vampyrbøker. Disse lånes vekk til mest jenter, og bibliotekaren forklarer at det er fordi det blir for mye kjærlighet og klisje for gutter. Det har hendt flere ganger at unggutter kommer og spør etter vampyrbøker som «ikke er som de andre».
- Krim har den største omløpshastigheten, og er populær året rundt, sier bibliotekar Kari Lien. Bibliotekaren forteller at man ikke må glemme opplevelsen ved lesingen, og hun tror det er en av grunnene til at krimbøker er så populært.
– Det er som noen barn sa til meg en gang; man kan både bli kloke i hodet og kloke i hjertet av å lese bøker.

[img53080_2RS]

Ikke en nedadgående interesse
Folkebiblioteket har mottatt 90.000 kr fra nasjonalbiblioteket til prosjektet «selvbetjente biblioteks-løsninger» ved filialene i Vågsbygd, Hellemyr og Flekkerøy. De har et ønske om å oppnå et høyere utlån og høyere besøkstall ved de selvbetjente bibliotekene
- Boka er ikke død, og absolutt ikke en nedadgående interesse. Likevel forteller Kari at det er såkalte «kulturkjerringer» som holder liv i biblioteker og bokklubber. Bibliotekaren påpeker at hun ikke tror e-bok vil erstatte papirboka helt, menat hun tror de som blir født inn i en datamaskin vil føle det helt naturlig å lese på en bok på skjermen.
– Lesing er ikke ut… ennå.