Tips oss:
Tips
38 14 51 30
Kontakt
ENGASJERT PUBLIKUM: Stort oppmøte på UiA da Amir Aman og Nour Horani fortalte deres historier.
Mandag inviterte engasjerte studenter fra Unge Høyre til et sterkt møte med menneskerettighetaktivister på Universitetet i Agder (UiA)
Isra Zariat
Publisert: 05.02.2016 kl 17:02
To profilerte menneskerettighetsaktivister, Amir Aman (24) og Nour Horani (25) gav et sterkt foredrag for en tårevåt forsamling. Aman fortalte at han ble torturert i et fengsel i Etiopia da han kjempet mot et tyrannisk styre. Horani måtte flykte for sitt liv grunnet konflikten i Syria.
- Jeg er glad for at så mange studenter ville høre på historiene våre. Jeg merker at dette er et følsomt tema for mange, forteller Horani.
Unge Høyres studenter har lansert et arrangement som skal åpne øynene for hvor vanskelig det er for studenter fra krigsherjede land. Nå er de på turné, og mandag var de i Kristiansand.
- Det handler om å gi hindre trenden der utdannede mennesker forlater de underutviklede hjemlandene sine. I stedet kan man returnere etter endt utdannelse i Norge, slik at det er mulig å bidra i kampen for demokrati og utvikling, forteller Ida Elisabeth Krogstad, som er politisk rådgiver for Høyrepartiets Studenter.
Aman og Horani har selv hatt vanskeligheter med å studere i hjemlandet.
- Vi vet at kunnskap er det sterkeste våpenet i kampen mot undertrykkelse, så for meg er dette ikke bare god utdanningspolitikk,men også utenrikspolitikk og bistandspolitikk, sier Krogstad videre.
[faktaboks]Både Aman og Horani ønsker en dag å vende tilbake til sitt hjemland.
- Jeg vil gjerne møte min mor igjen. Det er mitt aller største ønske, forteller en følsom Aman.
Horani har óg håp for Syriakonflikten, men mener det vil ta lang tid å bygge opp landet.
- Selv om krigen stopper idag, vil det likevel ta mer enn ti år bare å fjerne delene fra de ødelagte byene.
Ingrid Hopp fra Unge Høyre er hovedansvarlig for arrangementet og turneen med Aman og Horani.
- Det er et viktig opplegg lansert under Students at Risk (STaR), som har som formål å hjelpe utenlandske studenter med å bli ressurssterke mennesker. De forteller sin historie, og vi får større forståelse for konfliktene samtidig som vi styrker dem med å gi utsatte studenter en sjanse til å fullføre sin skolegang.
Publikum, som var unge mennesker selv, var under begge presentasjonene engasjert og stilte mange spørsmål.
Rachet Alix (20) studerer rettsvitenskap ved UiA, og var en av mange som satt og hørte på Aman og Horani. Han viste stor interesse under foredragene.
- Begge guttene hjalp meg med å forstå konfliktene i deres hjemland på en helt annen måte. Jeg synes mediebildet i store deler av Europa har mer fokus på IS enn på livet til sivile i Syria.
Tedla Yeneakal (33) som også var i forsamlingen, var veldig fornøyd med at så mange møtte opp for å forstå konflikten som også har rammet han selv i Etiopia.
- Jeg likte veldig godt at alle var så engasjerte, forteller han smilende.
Arrangørene var både overrasket og henrykt over oppmøtet.
- Tenk at så mange kom, stråler Hopp.
- Det er fantastisk inspirerende å se hvordan historiene studentene våre studenter under STaR når ut til et så stort publikum på universitetene, forteller Krogstad.