Sørnett

Forberedt på å entre boligmarkedet alene

Sjef for privatmarkedet i Sparebanken Pluss, bekrefter at markedet har blitt trangere, spesielt for unge. Foto: Kristian Gisvold.

Sjef for privatmarkedet i Sparebanken Pluss, bekrefter at markedet har blitt trangere, spesielt for unge. Foto: Kristian Gisvold.

Med nye og strengere retningslinjer i bankenes utlånspolitikk, stilles det større krav til egenkapital. De unge er forberedt på å klare seg selv.

Publisert:

En uformell undersøkelse på Universitetet i Agder viser at så mange som 5 av 6 ikke forventer noe støtte hjemmefra når de en dag skal kjøpe seg bolig.

Den 1. desember i fjor innførte Finanstilsynet nye og strengere retningslinjer for boliglån. Dette gjør det vanskeligere å låne penger, og dermed også viktigere med gode sparevaner. De nye retningslinjene gjør at det er mye viktigere å ha spart opp egenkapital slik at bankene gir deg lån.

Daniel Strandmyr (22) er student ved Universitetet i Agder. Foreløpig leier han bare, men han har allerede begynt å spare i BSU.
- Jeg har en konto som jeg jevnlig setter inn penger på, sier studenten.
Han forventer heller ingen privat hjelp den dagen han skal inn på boligmarkedet.
- Pengene jeg skal bruke er nok mine egne, avslutter 22-åringen.

Agnieszka Skrzypczak (25) studerer også ved Universitetet, for henne har ikke sparing til bolig vært høyt prioritert hittil.
- Jeg sparer ikke til bolig nå, men innser at jeg kanskje bør gjøre det, forteller hun.
Heller ikke hun tror hun vil få privat bistand den dagen et boliglån må tas opp.
- Nei, jeg forventer ikke noe hjelp, avslutter hun.

- Begynn sparingen tidlig

Trond Bæck, sjef for privatmarkedet i Sparebanken Pluss, bekrefter at dørene har blitt trangere, spesielt for unge søkere.
- Det har alltid vært vanskelig å komme seg inn på boligmarkedet, fordi boligprisene er økende, men det er tøffere nå etter lovendringen, for nå har bankene begynt å sette fokus på kundevurderinger, sier Bæck.
Det vil si at banken vil forsikre seg om at du kan betale tilbake pengene du låner. Er du nyutdannet og har lav inntekt, vil bankene se an utdanningen, og vurdere om du vil tjene nok i fremtiden til at et lån kan forsvares.

Bæck oppfordrer unge til å tenke langsiktig, og begynne sparingen tidlig.
- Hvis man begynner sparingen - for eksempel i BSU – tidlig, får man større sjanse til å komme inn på boligmarkedet, avslutter han.