Sørnett

I takknemlighet til de falne

Vakre toner: store og små musikere gjorde minnesmarkeringen komplett med nasjonalsangen. Foto: Sindre Hopland

Vakre toner: store og små musikere gjorde minnesmarkeringen komplett med nasjonalsangen. Foto: Sindre Hopland

Med nasjonale toner og flotte ord æres de falne under krigen fra Oddernes-området.

Publisert:

 

- For oss som har vokst opp i det fredelige Norge kan det være uforståelig å tenke seg lidelsene som andre har hatt for at vårt land skulle bli fritt, forteller Stein Christian Larsen

Klokken er rett over 0800 når Larsen holder tale for å hedre de falne under 2. verdenskrig fra Oddernes-området. Vinden blåser surt og skyene er tunge og grå.

- I dag har jeg fått det ærefulle oppdrag å minne noen av de som med livet som innsats kjempet for frihet, fortsetter larsen og leser deretter opp 14 navn som døde under krigen, og som er hugget inn statuen ved Oddernes kirke

Flere markeringer

Over hele byen var det markeringer ved ulike minnesmerker. Kristiansand kirkegård begynte allerede 07.30 med fire forskjellige markeringer, deretter fulgte blant annet Oddernes kirke sin markering, Henrik Wergeland-statuen i sentrum, Camilla Collet-statuen i Tresse og flere ulike markeringer på Odderøya.

Litt senere på dagen skal ulike kransnedleggelser gjøres ved Kong Olav Statuen ved Europakia, Jørgen Løvlands byste i Wergelandsparken, ved Sjøfartsmuseet «16 hav og 24 skip» og ved Major Laudal-bysten og minnebautaen ved arkivet.

Alt i alt skal Kristiansand ha 16 bekransninger i løpet av nasjonaldagen.

[img89786_2RS]

 

- I dyp ærbødighet

- Det er i dyp ærbødighet overfor disse og alle andre som ofret sitt liv for vår frihet at jeg legger ned krans til minne om deres innsats, avslutter Larsen sin tale.

Ærverdig legger Helge Refsnes ned kransen ved statuen, deretter spiller Oddernes skolemusikkorps nasjonalsangens to første vers.

Like taktfullt som korpset marsjerte inn, marsjerer de ut sammen med de fremmøtte og lar de røde, hvite og blåe blomstene være alene med statuen.