Sørnett

- Man må budsjettere

STORT OPPMØTE: Det var ca. 140 studenter som kom for å høre Magne Gundersen snakke om studentøkonomi. FOTO: Stine Elise Jølsett

STORT OPPMØTE: Det var ca. 140 studenter som kom for å høre Magne Gundersen snakke om studentøkonomi. FOTO: Stine Elise Jølsett

Magne Gundersen poengterer gang på gang at man må budsjettere og ta kontroll over økonomien, før den tar kontroll over deg.

Publisert:

Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1, holdt i går kveld et seminar på studenthuset Østsia for å prate om studentenes hverdagsøkonomi og hvordan de kan få mest mulig ut av stipendet.

- Det jeg ønsker å oppnå med dette seminaret er å gi studentene inspirasjon til å bli mer bevisst på pengebruken sin, forteller Gundersen.

Gundersen ga opp til 140 studenter tips og råd om hvordan de kan få pengene til å strekke til i hverdagen. Han mener studentene trenger gode råd, for å bruke pengene på en smartere måte, enn det de gjør i dag.

- Studenter har lite å rutte med, og da teller hver krone de kan spare inn, eller bruke på en smartere måte, og det er det jeg ønsker å formidle, forteller forbrukerøkonomen.

Ha kontroll 

I foredraget poengterer Gundersen gang på gang at man må lage en økonomisk plan for seg selv.

- Ha kontroll og oversikt over pengene, lag et budsjett, det er noe av det smarteste man gjør, forteller Gundersen.

Gundersen presiserer at med et budsjett kommer man langt på vei.

- Man må budsjettere, og et studentbudsjett er veldig lurt, når man ikke har så mye penger å rutte med. Det er dumt å gå på en vegg og plutselig ikke ane hvor pengene er blitt av.

Gundersen har tre tips som han ber studentene ta med seg fra foredraget.

- Ha en sikker inntekt, vær forsiktig med kreditt og ha kontroll over økonomien. Ta kontroll over økonomien, ellers tar økonomien kontroll over deg.

Forbrukerøkonomen avslutter med å fortelle at essensen i økonomi er å ikke bruke mer penger enn det man har, og ikke ta opp kreditt, for det er slik man havner i luksusfellen.

Økonomiske prioriteringer

Studentene Christopher Breistøl (25) og Siri B. Skjebstad (24) forteller at de ikke har noen slags plan på økonomien sin.

- Jeg har ingen plan, men holder oversikt og kjøper det mest nødvendige, forteller Skjebstad. 

Breistøl forteller at han tar det litt på sparket. Studentene forteller at de begge bruker lånet sitt på husleie og mat, i tillegg til diverse andre ting som øl og snus. De er enige med hverandre om at det ikke hadde gjort noe om studiestøtten var høyere, men Skjebstad

[img71584_2RM]

mener det bare handler om økonomimske prioriteringer.

- Man kan jobbe, ikke feste for mye og droppe å kjøpe nye klær hver måned, sier Skjebstad.

For lite penger

Gundersen mener heltidsstudenter får for lite penger gjennom lånekassen.

- Ytelsene gjennom lånekassen er for små, en student trenger tre tusen kroner mer i måneden, for å ha et greit liv, og en grei økonomi.

Gundersen forteller at han syns det er underlig at regjeringen ikke ser det studentene har å leve for. Det er mye mindre enn det han vil anbefale.

- Inntekten til studenter er veldig snau, så jeg skjønner ikke hvorfor det ikke har blitt noen endring på det i forslaget til statsbudsjettet.