Sørnett

Rollespill med Agder League

Odd Harald Reme. Foto: Agder League

Odd Harald Reme. Foto: Agder League

Mange forbinder rollespill med videospill, men hos Agder League kan man oppleve sjangerens analoge røtter.

Publisert:

Den store salen er mørk. Kun opplyst av fakler på veggene.

En stor, blek mann kledd i en bloddekt rustning, flekker skarpe hoggtenner og ler, skråsikker på at han snart er i ferd med å beseire sveklingene foran seg. Formler og slag preller av han som hagl på stein, i dét en pil flyr gjennom lufta og treffer hjertet hans gjennom en skade i rustningen.

Mannens øyne spretter opp i frykt, og rommet lyser opp i det han eksploderer i en søyle av flammer. De smertefulle skrikene hans blir fort til kvalte hves. Han faller til knærne og brenner til alt som ligger igjen er aske og en forkullet og forvridd rustning.

De skadde seierherrene jubler kort og nervøst, vel vitende om at flere farer skjuler seg i katakombene nedenfor.

Neida.

Vi befinner oss faktisk i den mye tryggere, og antageligvis vampyrløse kjelleren til Kristiansand folkebibliotek. På den ene veggen henger et stort og fargerikt banner laget av Kristiansands mest kunstneriske barnehagebarn, og på en annen vegg henger bilder fra besøk av diverse medlemmer av Norges kulturelite.

Men både barnehagebarnas banner og folkekjære forfattere må vike til side, for i kveld er det duket for spill. Nærmere sagt rollespillet Dungeons & Dragons eller D&D. Det er nokså vanlig å forbinde rollespill med videospill. Ettersom at mange videospill er rollespill er dette helt naturlig. Men mange glemmer er at rollespillene startet, og lever videre i analog form.

[faktaboks]

Stoler flyttes og bord tas frem mens spillerne strømmer inn. Terninger i forskjellige farger og fasonger, penn og papir, regelbøker og notatblokker fyller kantene av bordet, mens midten er reservert til kart. Spilllederen oppsummerer hva som har skjedd på tidligere spillkvelder og forklarer hvor spillerne er, hva de ser, og hva de kan gjøre. Spillet starter, bibliotekskjelleren smelter bort, og spillerne inntar karakterene sine.

Spillkvelden er under regi av Agder League, og er en av flere spillkvelder de holder ukentlig rundt omkring i Agder. Organisasjonen ble grunnlagt for tre år siden, og har allerede flere hundre medlemmer.

 

Bekjemper utenforskap

- Det jeg synes er spennende, er hvordan D&D bidrar til å bekjempe utenforskap, og er lagt opp på en måte som inkluderer folk som vanligvis

faller utenfor. For eksempel er det eneste miljøet som ikke trigger sosial angst. Dette mener Odd Harald Reme, styreledere ved Agder League.

Den første grunnmuren for Agder League ble lagt da en venn av Odd Harald ba den gamle spillgruppa deres om de kunne samles igjen etter at han pga psykisk sykdom ikke kunne delta på alminnelige sosiale arenaer. Vennen, som var gruppas spilleder, kunne etter hvert ikke lenger ha rollen, og den ble overtatt av Odd Harald. I løpet av to år vokste gruppa stadig større, fra nye spillere til veteraner fra spillets tidligere dager. Det ble til slutt fem forskjellige grupper med ventelister for å spille, og det var nødvendig med et nytt system for å holde tritt.

Svaret ble Adventurers League, den offisielle plattformen for D&D. Adventurers League er mindre forpliktende og mer tilgjengelig enn et vanlig spill, og gunstigere for nye spillere.

Åpent og vennlig

Spillets åpne natur tillater at alle og enhver kan komme til bordet som de er, og dette er noe Agder League er gode på. På en av deres spillkvelder kan du forvente deg vennlige ansikter i alle aldere. De er også veldig flinke til å hjelpe nye spillere, enten om de ønsker å lage karakterer fra bunnen av, eller om du gjør feil, er samholdet i gruppa like godt.

Ved å innta rollen som karakteren sin kan man legge fra seg omverdenen og se verden fra et nytt perspektiv. Gjennom dette kan man utforske nye ideer, egenskaper, og personlighetsaspekter, som man vanligvis ikke kan gjøre i sitt daglige liv. Denne effekten er veldokumentert, og er blant annet omtalt i denne artikkelen fra The Guardian i fjor høst.

-Jeg spiller for eventyrets og fantasiens skyld. Man kommer seg vekk fra virkeligheten. Man føler seg velkommen og det er et bra samhold. Dette sier Trygve Nesland, som spilte for første gang onsdag kveld.

Under koronapandemien har dette vært spesielt viktig, og muligheten til å møte andre på en åpen arena har hjulpet mange med å overkomme ensomhet og isolasjon under pandemien. De arrangerer både spill fysisk, med rundt 100 spillere i uka, og digitalt med Skandinavias største nettspill, der tusenvis av spillere fra hele landet spiller hver uke.

De har arrangementer på Outland Sørlandssenteret på torsdager, Grimstad Bluebox på mandager, på Kristiansand folkebibliotek på onsdager, og i Søgne på lørdager. De spiller over nett så og si hver dag. De samarbeider også med studentorganisasjonen Ad Ludens. Dette skjer på Bluebox, og utover våren på Østsia. Arrangementene i Lillesand og Arendal er midlertidig stengt. Arrangementene er gratis, og man ta kontakt med spillederne om det er en ledig plass.