Sørnett

- Sjakk er for alle

Sterkt oppmøte: Mange kom for å spille sjakk. Foto Daniel Ducros.

Sterkt oppmøte: Mange kom for å spille sjakk. Foto Daniel Ducros.

Kristiansand sjakklubb er en møteplass hvor alle sjakkinteresserte treffes. Her spilles det sjakk uansett alder.

Publisert:

Flere ganger i uken samles Kristiansand sjakklubb for å spille sjakk. Her spiller sjakkentusiaster i alle aldere fra åtte til 86 år. Formannen for sjakklubben Kai Ørtoft forteller det er gøy å se det er mange som er interesserte i sjakk uansett alder.

[img200798_2LM]

- Sjakk er for alle. At den yngste er åtte år og den eldste er 86 år sier litt om sjakkspillere.

I hovedklubben er det ca. 44 medlemmer, mens i sjakklubben er det rundt 30 medlemmer for 2019. Turneringsleder Kenneth Hamre forteller det er jevnt fordelt mellom unge og eldre spillere.

 

- Man kan si det er en god spredning i alder. Syv av dem er under 18 år mens resten varierer det, så jeg vil si det er jevnt fordelt. Nå har vi ikke sendt inn medlemsliste for 2020 ennå, men det er slikt det er nå, avslutter han med.

[img200798_3RM]

Når Magnus Carlsen spiller partier i sjakk øker interessen for sjakk i Norge. Det samme gjelder for sjakkmiljøet i Kristiansand forteller Hamre.

- Nysgjerrigheten fra de som ikke er engasjert i en sjakklubb tidligere merker jeg øker når Magnus Carlsen er i aksjon. I romjula for eksempel kom det flere spørsmål om aktivitet på Facebook-sida vår. Ellers er det en del folk som er nysgjerrige og stikker innom når vi spiller, legger han til.

Selv om sjakk er en idrett som passer for alle, så er interessen blant jenter laber. Kristiansand sjakklubb har foreløpig ingen jenter som medlemmer, men står med åpne armer for alle.

- Vi hadde tidligere, men dessverre ingen akkurat nå. Vi skulle gjerne hatt det. Det er ingen forskjell på menn og kvinner i sjakk.

I sjakklubben spilles det mange forskjellige disipliner. Kenneth Hamre forklarer det går mest i klassisk sjakk, men de har også mesterskap i lynsjakk, hurtigsjakk og fischersjakk. Han forteller videre at klubben arrangerer klubbmesterskap hvert år hvor de kårer klubbens beste spiller.

[img200798_4LM]

Onsdag kveld ble tredje runde i vårturneringen spilt. Vårturneringen er inndelt i to klasser forteller Kenneth Hamre.

- I høyeste klasse konkurrerer ti stykker om å bli årets klubbmester. De møter alle hverandre en gang også står vi igjen med en vinner. Vi har også en storklasse på 25 stykker. Her har vi alt fra lovende juniorer som spiller seg oppover å blir bedre, til hjerte av sjakklubben som er klubbspillere som har vært med i årevis. Det er altså heder og ære på spill og folk trives. Det er mye engasjement, avslutter han med.

For dem som ikke har spilt mye sjakk før, så er dette en idrett hvor man vil kunne kjenne på en mestrings følelse eller en realiserings følelse etter hvert som man spiller mer. Kai Ørtoft forteller at spenningen er noe av det beste med sjakk.

[img200798_5RM]

- Det beste med sjakk er å få lov til å spille et parti mann mot mann eller kvinne mot kvinne. Det er spenninga og har du spilt en stund mot en likesinnet, så er det spennende og moro. Dette er for alle, avslutter han med.