Sørnett

Utenlandsstudenter sliter etter kursendringen

Kristoffer Ravndal i London Foto:privat

Kristoffer Ravndal i London Foto:privat

Norske studenter i Storbritannia og USA har merket godt at det er vanskeligere å holde budsjettet.

Publisert:

Kristoffer Ravndal er en av mange som sliter med økonomien etter at kursen på det britiske pundet steg drastisk i slutten av 2014.


- Skolepengene har økt med 30.000 kroner på grunn av kursen, og dette får jeg ikke støttet av lånekassen, så det må jeg betale selv. Jeg hadde aldri klart meg økonomisk uten støtte fra foreldrene, sier psykologistudenten ved Kingston University i London.

Han sier at det verste er å ikke kunne gjøre de fritidsaktivitetene han vil, som å gå på pub, cafe, kino eller turer til sentrum.

- Før kunne jeg gå på byen flere ganger i uken, men nå klarer jeg kanskje en eller to ganger i måneden om jeg gjør det på en billig måte, og bruker mindre penger på noe annet.

Ravndal sier at han med dagens kurs betaler cirka 75 000 kroner i skolepenger per halvår, og 6300 i måneden for leiligheten. Det vil si at han må betale 112800 kroner for bare skole og leilighet per semester. Maksstøtten lånekassen gir er ca. 109.000 kroner per år, så det betyr at han har brukt opp vårbudsjettet før han skal kjøpe mat.

Alle merker det

I USA er også den lave kursen et problem, og Hanne Polden sier at hun merker veldig stor forskjell fra i fjor, men at hun kommer til å klare seg.

[img122411_2RS]

 

- Jeg må betale nesten 10 000 kroner mer i skolepenger enn i fjor, men jeg fikk mer penger fra Lånekassen enn jeg trengte for ett år siden, så jeg sparte heldigvis en del av de til i år.

Kiropraktorstudenten ved Life University i Georgia sier at hun merker at alt er blitt dyrere, og at planene om å skaffe seg bil ikke er like oppnåelige nå, som de hadde vært om kursen hadde vært den samme.

Joar Austrått studerer Sportsvitenskap ved Middlesex University i London, og sier at han kommer til å klare seg, men bare på grunn av alle pengene han sparte opp ved å jobbe i fjor.

- Jeg må jobbe som en helt i sommer om jeg skal ha råd neste år, siden alle sparepengene ryker nå. Jeg får bare håpe at kursen stabiliserer seg frem til neste år, sier han.

Råd fra banken

Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan, sier at det er lite man får gjort med at kursen faller, men råder studentene til å skaffe seg en oversikt over forbruket, flytte inn i kollektiv, og skaffe seg en deltidsjobb. Hun råder også folk til å søke om legater og andre støtteordninger, for dette er det ikke mange som benytter seg av. Hvilke legater man kan søke kan finnes på legathåndbokens nettside.[faktaboks]

- Planlegg innkjøpene dine.  Dette er ett vanlig tips, men kan ikke gjentas for mye; Det er mye å spare på å storhandle en gang i uken, fremfor å gå i butikken og gjøre impulskjøp daglig. Lag gjerne en handleliste og hold deg til denne

Senior kommunikasjonsrådgiver i Lånekassen, Christin Dammen, sier at det ikke er mye de kan gjøre for studentene med tanke på kursendringene, og har ikke noen å gi til studentene.

- Det er politikerne som vedtar Lånekassens regelverk, og vi har ikke mulighet til å gi mer støtte til studentene enn det som står i forskriftene våre. Vanligvis liker studentene at de får stipendet tidlig, altså i desember, slik at de har alt i orden når skoleåret starter opp i januar. Kursen fortsatte derimot å falle ut i januar, så dette året har studentene derfor vært veldig uheldige.