Sørnett

- Verdighet er å være der for andre

Stort engasjement: Det var stort engasjement fra elevene som var med på å markere Dignity Day på Kristiansand Katedralskole Gimle. (Foto: Stine Elise Jølsett)

Stort engasjement: Det var stort engasjement fra elevene som var med på å markere Dignity Day på Kristiansand Katedralskole Gimle. (Foto: Stine Elise Jølsett)

Global Dignity Day på Kristiansand Katedralskole Gimle blir merket ved at elevene snakker om verdighet og forteller sine historier som omhandler begrepet.

Publisert:

- Vi vil lære elevene om begrepet verdighet, og vi vil at elevene skal få et forhold til dette begrepet, forteller Gunnar Bech, assisterende rektor på KKG.

Det er tredje året Global Dignity Day blir markert på videregående skoler i Norge. I år har KKG valgt å markere det ved at elevene snakker om hva verdighet betyr for dem, samt hva verdighet betyr for mennesker overalt i hele verden.

- Vi har satt av dagen til å jobbe med begrepet verdighet, siden det er en verdensomfattende dag, og det er veldig viktig, sier Bech.

Vil engasjere ungdom

[img73308_2RS]

Global Dignity sin visjon er å engasjere ungdom i betydningen av verdighet, og det er nettopp det KKG har satt av dagen til å gjøre.

- Jeg syns det er veldig bra at vi har Dignity Day her på skolen, og at det er satt av en hel til å lære om verdighet, forteller Chantal Smeland (16) leder for hovedutvalget på KKG.

Smeland mener at verdighet er viktig i samfunnet.

- Det er kjempeviktig, og derfor syns jeg det er så utrolig bra at vår skole velger å være med på dette, forteller den unge lederen.

Hun synes det er flott at det finnes et arrangement som kan gjøre ungdommer forstått på begrepet verdighet og hva verdighet faktisk betyr for mennesker verden over.

- Jeg syns det er veldig bra at vi setter et lys på dette begrepet, siden det er noe som er viktig for alle, sier Smeland.

Mange er med på markeringen

I år er det ca. 150 elever med på markeringen av GDD på KKG. Den assisterende rektoren håper elevene får noe ut av dagen.

- Jeg føler elevene får veldig mye ut av dette, og det er en bra ting, spesielt siden dette er et så viktig tema, forteller Bech.

Stor markering

[img73308_3LS]

På KKG markerer de Dignity Day med alt fra foredrag til diskusjoner i små grupper. Det første elevene ble vist en video med hilsen fra Kronprins Haakon, deretter hørte de på et kort foredrag holdt av Per Sigurd Sørensen, fakultetsdirektør ved UiAs Fakultet for økonomi og samfunnsvitenskap. Introduksjonen i auditoriet avsluttet med en opplevelse Chantal selv hadde som omhandlet verdighet.

- Etter intro i auditoriet går hver klasse til klasserommet sitt med en veileder. Der skal de diskutere begrepet i grupper. Etter det skal noen elever dele historier som har noe med verdighet å gjøre. Dette kan være alt fra små enkle historier, til dyptliggende saker. Dette kan være situasjoner som er veldig vanskelige og rørende for elevene å fortelle og høre på. Det kan være noe som har vært med på å endre eleven i veldig stor grad, forteller den assisterende rektoren.

 

Se videohilsenen fra Kronprins Haakon her:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=09SIjYoSPoM&feature=player_embedded[/youtube]