Klargjør siden...
Sørnett

Praktisk hovedprosjekt - Lever av Youtube

Randulle vinner "årest gamer" under Gullsnutten. Foto: Mattis Folkestad/NRK

Randulle vinner "årest gamer" under Gullsnutten. Foto: Mattis Folkestad/NRK

Randulle har nådd 100 000 følgere på youtube. Videoene på siden hans går for det meste i fotball, skytespill og vlogging i hverdagen. Men hvordan er det å ha dette som jobb?

Publisert:

[embed]https://youtu.be/H3u5e-XitW8[/embed]

Sander Austad Dale, også kalt Randulle, er en av norges største youtubere med sine over 100 000 abonnenter. I starten begynte Randulle å legge ut videoer da han spilte fifa. Det gjør han fortsatt, men vlogger og diverse andre spill smykker også kanalen hans.

Youtube er et marked som er på full gass fremover i norge og Sander liker livet som youtuber.

-Jeg stortrives med det. Man kan stå opp når man vil, og er sin egen sjef. Jeg tror jeg kan drive med dette i veldig lang tid fremover.

Begynte for moro skyld

- Det begynte ikke som noe stort eksponering behov. Det var vel som et slags galleri for videoer og gode stunder sammen med gutta. Jeg begynte veldig tidlig, sent barneskole og mer og mer utover ungdomsskolen.

På spørsmål om hvorfor akkurat han har klart det, svarer Sander at det selvfølgelig er litt flaks i bildet, men det er også mer som skal til.

- Det handler litt om å være først i sin ting. Jeg prøvde først på engelsk, men det var mange før meg. Her i Norge er jeg en av de første som begynte med FIFA-videoer, og selvfølgelig er det viktig å ha karisma.

Ingen planer om studier

- Jeg hadde studier i bakhodet, men så begynte det å ta av på et såpass kommersielt nivå før slutten av videregående. Så da scrapper vi den utdanningstanken, og så går vi all in på youtube.

Sosiale medier

Sosiale medier er et begrep som kom på 2000 tallet, og definerer alle plattformene vi kan dele og utforske stoff på internett. Fra de første sosiale medier som Nettby, og dagbladets blink har vi kommet oss videre til facebook, youtube, twitter, instagram og så videre.

Ifølge Kevin Kelly, en forsker på sosiale medier, er dette en av de største oppfinnelsen mennesket har gjort. Det handler om så stort antall mennesker som kan publisere nesten hva de vil og komme i kontakt med hverandre fra alle verdens kriker og kroker.

For mange har det blitt en fulltidsjobb. Norske youtubere gjør det bedre enn noen gang. Interessen øker, og flere starter også egne kanaler. Og det er ikke småpenger disse youtberene, også kalt influencer tjener.

Tjener bra

I 2016 tjente Dennis Vareide fra Prebz og Dennis over 600 tusen kroner. Dette har trolig bare økt med årene. Det er over ti stykker i Norge som tjener flere hundre tusen kroner på å lage innhold om enten klær, gaming, sport, humor og så videre.

Pengene kommer av annonser, enten reklamefilmer som spilles av automatisk før en video, eller et produkt de velger å takke ja til å reklamere for selv. Dette er jo en mulighet til å styre sin egen inntekt, men man skal være forsiktig med hvor mange reklameoppdrag man velger å ta. For youtubere er det viktig å holde seg til det man opprinnelig vil kommunisere til folket.

Det er også veldig strenge regler på annonse og hvordan det skal vises i sosiale medier. Forbruker Tilsynet har en egen side med veiledning til hvordan man skal merke reklame i forskjellige sosiale medier.

Uten å ville svare konkret på hvor mye han tjener svarer randulle at det er mye tilbud fra sponsorer, og det er slik de tjener pengene sine på youtube i Norge.

- Her i Norge er det veldig mye fokus på sponsorer innlands, så det er det du tjener penger på. Det er et lite land, og de færreste har nok visninger til å leve av kun inntektene som kommer derfra.

Nettverk

Splay “eier” fler av de norske youtuberne, selskapet omsatte for nesten 8,5 millioner i 2016.

De eier blant annet Herman Dahl med sine 100 000 følgere, Prebz og Dennis med 250 000 og Amalie Olsen er splay det største og regjerende nettverket i Norge. Sander Austad Dale er også med i splay-teamet, og sier det er et godt samarbeid. 

-Jeg har vært en nettværsktøs. Men jeg endte opp i splay. De var gira på meg lenge, og vi har begge fordeler ved å jobbe sammen. Vinn vinn for begge parter.

 

4 i Banheia

Hva er unge voksne sine medievaner? Og hvorfor bruker vi sosiale medier? Jeg spurte 4 stk om disse spørsmålene: 1.Hva bruker du sosiale medier til? 2. Hvorfor liker vi å se andres hverdag gjennom sosiale medier? 3. Hva synes du om at enkelte tjener millioner på å lage videoer på youtube?

[img179806_2RM]

1. For å være oppdatert på hva folk jeg liker/ikke liker holder på med. I tillegg til å kommunisere generelt med andre individ.
2.  Liker det ikke.
3. Det syns heg er helt greit, så lenge det er etterspørsel etter et idiotisk produkt så må noen fylle den.

 

[img179806_3RM]

1.Bruker sosiale medier til å holde meg oppdatert på venner, få med meg nyheter og underholdning typ videoer og memes på Facebook og Instagram
2. Tror folk liker å se andres hverdag gjennom sosiale medier fordi det gjør det lettere å følge med på hva andre driver med
3. Når noen YouTube’ere har såpass mange følgere at det blir interessant for sponsorer har de greit med «makt» og «innflytelses» og derfor gjort seg fortjent til å motta de ytelsene

 

 

 

1. Bruker sosiale medier til å kommunisere, holde meg oppdatert på venner, trender,

[img179806_4RM]

mote, nyheter, underholdning. Og seff en rolig økt med snoking på andre.
2. Vet ikke, vi er vel sykelig nysgjerrige og opptatt av hvordan andre er.
3. Synes det er helt greit. Det er en jobb det også. Ulempen er hvilke mulighet enkelte større YouTubere og andre influencere får til å spre deres tynne, meningsløse innhold. At unge folk spiser alt de sier og gjør og idoliserer disse,  synes jeg ingenting om.

 

 

1.Dele bilder, lese nyheter, chatte, se videoer og bilder. Generelt holde meg oppdatert på

[img179806_5RM]

hva som foregår hos nære venner, familie og offentlige personer.
2. Underholdning, inspirasjon og nysgjerrighet
3. Synes det er OK. Ettersom de tjener penger finnes det noen som synes de fortjener det. I tillegg leverer de ofte et produkt som kan betegnes som underholding.