Sørnett

Russland: - Sitter igjen med sterke inntrykk

AKTIV: Utenrikskorrespondent Morten Jentoft dekker Ukraina-konflikten. Foto: privat

AKTIV: Utenrikskorrespondent Morten Jentoft dekker Ukraina-konflikten. Foto: privat

Morten Jentoft er utenrikskorrespondent for NRK i Moskva. Han har bodd sammenhengende i Russland i over 20 år, og sitter igjen med mange sterke inntrykk.

Publisert:

- Noe av det sterkeste jeg har opplevd var når opposisjonsleder Boris Nemtsov ble drept utenfor Kreml i Moskva. Det er rett i nærheten av der jeg bor, og var ganske spesielt, forteller han.

Jentoft mener denne hendelsen fra februar 2015 gjenspeiler den nåværende situasjonen i Russland.

- Det meste tyder på at det var en tsjetsjensk morderbande som ble leid inn for å utføre drapet. Det at russiske myndigheter tillater at det sendes ut morderbander fra Tsjetsjenia for å ta seg av brysomme politikere, er med på å skape frykt, mener han.

Stor interesse

Jentoft er nå inne i sin andre periode som korrespondent i Russland for NRK. I tillegg til å jobbe som journalist er han også forfatter. Han har bl.a. skrevet flere bøker om forholdet mellom Norge og Russland. Den siste boka hans, “Radio Moskva” (2012), handler om den norske redaksjonen i sovjetisk og russisk radio fra 1938. På spørsmål hvor interessen for Russland kommer fra, svarer han følgende:

- Det hele er ganske tilfeldig. Jeg begynte smått å jobbe med Russland på 1980-tallet da jeg jobbet for NRK-Finnmark. Russland var det nærmeste nabolandet, og jeg ble trukket i den retningen. Etter hvert ble jeg bare mer og mer interessert.

- Klare forskjeller fra Norge

Jentoft sier at det å jobbe som journalist i Russland har sine utfordringer.

[img153374_2RM]

- Arbeidssituasjonen her er relativt grei. De største utfordringene har vært i konfliktområder, som f.eks. Kaukasus, Tsjetsjenia og Ukraina, sier han.

Han sier det er klare forskjeller fra å være journalist i Norge.

- Det russiske folket er generelt veldig åpne og greie, og liker å diskutere. Det er derfor fint å få informasjon fra ulike hold. Men når det kommer til den russiske regjeringen, er folk mer forsiktig i sine uttalelser, forklarer Jentoft.- Det store unntaket er den ortodokse kirken, som ikke vil uttale seg om noe som helst, sier han.

Russlands rolle i Ukraina-konflikten

Nå jobber Jentoft mye med den pågående konflikten i Ukraina, hvor Russland spiller en stor rolle. I februar 2014 tok prorussiske separatister makten på Krim-halvøya, og Russland annekterte den like etter. Russlands handlinger var i strid med folkeretten, og bidro til å utløste en borgerkrig i Ukraina.

- Det har vært ganske spesielt å dekke denne konflikten, det er to broderfolk som står opp mot hverandre. Russland er tungt involvert, men har egentlig ikke hatt noen rett til å innblande seg militært. Samtidig er situasjonen svært kompleks, forklarer han.

Han sier det er svært viktig å får frem de ulike sidene ved konflikten:

- Jeg merker et voldsomt press fra folk hjemme i Norge når det kommer til dette. Derfor er det viktig å rapportere fra begge sidene ved konflikten.

- Det hele er en stor tragedie, som går ut over de sivile. Denne konflikten har gjort sterke inntrykk på meg som journalist, avslutter Jentoft.