Klargjør siden...
Sørnett

Bunadspress:

Splitter folkedrakten folket?

Selvom hun er veldig glad i bunad, syntes Kathrine at det er trist med presset det kan bindra med
 Foto: Augusta Halstensen

Selvom hun er veldig glad i bunad, syntes Kathrine at det er trist med presset det kan bindra med Foto: Augusta Halstensen

Bunad er en viktig tradisjon i Norge som gleder mange, men sånn er det ikke for alle. For noen blir bunad forbundet med utenforskap og press.

Publisert:

Anna (tv) og Thea (th) på 17. mai ifjor

Anna (tv) og Thea (th) på 17. mai ifjor

Thea Sofie Meiner Magnussen (20) og Anna Syversen (20) er noen av de som har følt på dette bunadspresset.

-Det er jo ikke gøy når alle med bunad skal ta bilde sammen og du får ikke bli med, forteller Thea.

Hun sier videre at hun var heldig som hadde et valg, men viste ikke hvordan bunad hun ville ha og tenkte det var økonomisk smart. Senere har hun merket det med å føle seg utenfor på 17. mai. Thea forteller at det blir mye snakk om at hun ikke har bunad.

- Jeg får mye spørsmål om hvorfor jeg ikke har bunad og om jeg skal kjøpe det, sier hun.

Det er ikke gøy å sitte å få sånne spørsmål, når man allerede føler seg utenfor på feiringen, men heldigvis er jeg ikke alene om dette forteller hun. Thea har en venn som heller ikke har bunad.

-Jeg syntes det er viktig å fokusere på å feire dagen, ikke bruke den på å stresse over bunad, forteller Anna.

Hun forklarer at hun følte mer på presset før, men vil heller kose seg på en sånn dag enn å beskymre seg over den.

- Det er synd at det har blitt så mye snakk og press om bunad, men det er viktig å ikke la det ta over hele feiringa. Bedre å fokusere på å ha det gøy, sier Thea til slutt.

Flere reagerer

- På sånne dager som 17 mai skal alle pynte seg og føle seg like fine, forteller Kathrine Gregersen.

Hun er avdelingsleder på husfliden i Kristiansand. Videre forteller hun at det er vondt at det har blitt mye press, fordi det kan være mange ulike årsaker for at man ikke har bunad. Hun sier også at hun har flere venniner som gruer seg litt til høytidene og kjenner på det at de ikke har en bunad.

Hvordan kan dere hjelpe?

- Vi prøver å veilede og hjelpe kundene for å gjøre det best mulig for dem økonomisk og med tanke på presset, sier Kathrine

Kathrine som ordner på bunadene
 Foto: Augusta Halstensen

Kathrine som ordner på bunadene Foto: Augusta Halstensen

Hun forklarer at det er mange veier til en bunad. Man kan sy den selv eller deler av den. Videre sier hun at hun heier og støtter de som vil sy bunaden selv. Da sparer man en del penger. Kathrine sier også at det er flere som kjøper bunad brukt. Dette er en god mulighet for å få bunaden billigere, men det kan koste en del også, derfor veileder de også kundene på hva de bør se etter og hjelper de.

- Det er store pris forskjeller mellom ulike plagg og sølv, derfor er det viktig for oss å holde en god dialog og veilede de godt så de ikke føler noe press, forklarer hun

Til slutt sier hun at presset har kanksje blitt større, men det har også toleransen for andre plagg som festdrakt. Dette har kommet mye mer fram og kan være et mer rimmeligere alternativ.

Nøkkelord

Klikk på et nøkkelord for å vise andre relevante artikler.