Klargjør siden...
Sørnett

Tegning som traumeterapi

Under "En by for alle" uken har man på folkebiblioteket i Kristiansand kunnet sett en utstilling av bilder tegnet av Den Ukrainske Kvinneforeningen.

Publisert:

Gruppen har møttes for å sammen bearbeide tanker og følelser knyttet til den pågående konflikten i hjemlandet sitt og bildene de har tegnet er skapt gjennom en form for traumeterapi.

Natalia Kramchenkovan, som har vært organisator og leder for gruppen, uttrykte seg om hvorfor hun valgte å bruke tegning som terapi, og om hvordan prosessen har artet seg.

Natalia Kramchenkovan sammen med noen av tegningene til den ukrainske kvinnegruppen. Foto: Bendik Leiros.

Natalia Kramchenkovan sammen med noen av tegningene til den ukrainske kvinnegruppen. Foto: Bendik Leiros.

- I dagliglivet gjør vi ting ut i fra måten vi har lært oss å gjøre det. Vi har en rutine i det vanlige liv, når vi velger noe og når vi bestemmer noe. Her har vi prøvd å gjøre det helt på nytt og på en annen måte, som kanskje kan bli mer produktiv for oss selv.

Måten de tegnet på skulle altså representere en mer selvstendig og selvbestemt måte å utføre handlinger, som kan skille seg fra den mer "korrekte" måten man har lært at noe skal gjøres på.

Tar kontroll over egen lykke

Det ett års lange kurset har samlet, og hjulpet ukrainere til å forstå og jobbe gjennom følelser knyttet til situasjonen i Ukraina. Hun viser til hvordan det å få pratet med og bli hørt av folk som går gjennom det samme kan ha en enormt positiv effekt, og understreker samtidig hvordan det å få utløp for det man holder inne er avgjørende for å komme seg gjennom slike vanskelige tider.
- Nøkkelen til god helse finnes på innsiden av hvert menneske, hvis du kan påvirke det som skjer inni deg så kan du forandre verden rundt deg.

Illustrasjon tegnet av Natalia som viser hvilke fokus de hadde under tegneprosessen, der nummer 3 viser hvordan følelser kan uttrykkes gjennom linjer. Foto: Bendik Leiros

Illustrasjon tegnet av Natalia som viser hvilke fokus de hadde under tegneprosessen, der nummer 3 viser hvordan følelser kan uttrykkes gjennom linjer. Foto: Bendik Leiros

Natalia forteller videre at hun selv har satt veldig stor pris på muligheten til å kunne hjelpe folk gjennom denne prøvende perioden.
- Det gir meg veldig mye. Når noen får glede av dette blir jeg en del av den prosessen, og det er det viktigste resultatet for meg, sier hun. Når jeg ser mennesker stå opp å smile, og de puster ut og føler seg bedre.

Stein Tore Sorthe tok over som biblioteksjef ved nyttårsskiftet, og han er veldig fornøyd med at de fikk til å sette opp akkurat denne utstillingen under En by for alle uken.
- Det er sånn at biblioteket er veldig attraktivt som utstillingssted, og vi får veldig mange henvendelser. Så kom forespørselen fra Ukrainsk Kvinneforening nå i januar, og så syntes vi det passet veldig godt å ha det den uken her. Det kom litt brått på, men vi fikk det til meddeler han fornøyd.

En fin ting å få gjort

Biblioteksjef Stein Tore Sorthe. Foto: Bendik Leiros

Biblioteksjef Stein Tore Sorthe. Foto: Bendik Leiros

Han reflekterer over det han har hørt og lest om hendelsene de må ha gått gjennom, og han er glad for å kunne bidra til bearbeidingen av disse hendelsene.
- Det var en fin ting å få gjort. Når de plutselig befinner seg i et helt annet land med en helt annen kultur, og med all den usikkerheten knyttet til hva som skjer i Ukraina. Så når de tar kontakt og forteller hva de holder på med og vil vise det fram, så syntes jeg det er superflott at vi kan være med å vise hva de har laget.