Tips oss:
Tips
38 14 51 30
Kontakt
Ungdomsrådene fra de åtte største byene i Norge. Foto: Emilie Aaheim
Ungdomsrådene i Norges åtte største byer, inkludert Kristiansand, samlet seg denne uken i Kristiansand. De presenterte forslag til hvordan ungdomskriminaliteten i byene kan forebygges.
Emilie Aaheim
Publisert: 08.05.2025 kl 13:59
Oskar Skjelbred (17) er en av ungdommene som representerer ungdomsrådet i Kristiansand.
- Jeg synes det er gøy å påvirke systemene som legger grunnlaget for oppvekst på en måte som gjør at de er bedre tilpasset unge.
Ungdomsrådene understreker at ungdommene selv har en unik innsikt i hva som faktisk fungerer og hva som trengs.
Han ble med i ungdomsrådet ved en tilfeldighet, men er glad for at han valgte å bli med.
Ungdomsrådene mener de sitter på nøkkelen til å forebygge kriminalitet blant unge, basert på egne erfaringer og direkte kunnskap om ungdomsmiljøene. Tirsdag presenterte de flere konkrete forslag til hvordan skolen, fritidstilbudene og samfunnet kan jobbe smartere for å hindre at unge havner utenfor og for å bedre ivareta de som blir utsatt for kriminalitet.
Fra venstre: Nellie Halle-Knutzen Santamarta, Isak Aarstein, Kristian Kamsvåg Hasselberg, Gard Aarvik, Steffen Jonathanson og Elias Lilleskare. Foto: Emilie Aaheim
Deres forslag omfatter flere områder:
• Skolen som en sentral arena for forebygging. Ansatte på skolen må være bedre rustet til å fange opp risikoutsatt ungdom. De må ha kunnskap om signaler om dårlig mental helse eller sosiale problemer, og møte disse elevene med forståelse, ikke kritikk.
• Viktigheten av trygge fritidstilbud og nærmiljø. De må være trygge voksne med fagkunnskap og miljøarbeidere til stede på skoler og fritidsarenaer for å fange opp ungdom tidlig. De vil også ha lavterskelarrangementer som er gratis, lett tilgjengelige og inkluderende for alle, med tilbud som mat, musikk eller spill.
• Ungdomsmiljøet selv må være tolerant og ikke dømme de som har gjort kriminelle handlinger. Inkludering av alle er viktig.
• Bedre hjelp og oppfølging for ofre for kriminalitet. Hjelpen til ofre bør starte med å finne ut hva som er roten til at de ble utsatt for kriminalitet, i stedet for å gi standardisert hjelp.
Forslagene ble notert av SLT-nettverket og det er de som skal jobbe videre med forslagene. SLT er nettverk for Samordning av Lokale rus og kriminalitetsforebyggende Tiltak.
- Vi ser at ungdomskriminaliteten noen steder øker voldsomt, som i Oslo, og andre steder så synker det. Kristiansand er vel ett av de stedene hvor det går veldig nedover, sier koordinator for sentralt ungdomsråd i Oslo, Nora Worren.
Nora Worren (t.v.) og Therese Høstad. Foto: Emilie Aaheim
En rapport fra Kristiansand kommune viser at anmeldte forhold for barn og unge gikk betydelig ned i 2024, sammenlignet med 2023.
Ungdomsrådene er lovpålagte råd i norske kommuner der ungdom mellom 13 og 19 år representerer barn og unge og har en lovfestet rett til å medvirke i saker som angår dem, forklarer Therese Høstad, koordinator i ungdomsbystyret i Trondheim.
- Det er et medvirkningsråd der de kan være med å påvirke og fortelle hva de synes er viktig i en sak.