Sørnett

Nyt julen med god samvittighet

Det er lov å kose seg i julen så lenge en husker å bevege seg.

Publisert:

Julesesongen nærmer seg med stormskritt og fristelsene likeså. Det blir servert mye god mat og drikke nå som julebordene og familieselskapene trappes opp før desember og jul.

- Dette med å legge på seg er en kombinasjon om hva en spiser og hvor mye en beveger seg. Så enkelt og så komplisert er det, forteller førsteamanuensis i idrettsvitenskap Monica Klungland Torstveit ved UiA.

- Lov å kose oss

Langbord med god julemat og drikke er ikke et ukjent syn rundt juletider. Butikkene har allerede blitt fylt med marsipan, pepperkaker og julebrus slik at en allerede sent i oktober kunne starte julekosen. Gågatene i Kristiansand har fått opp pynten sin tidlig i november og det er ikke tvil om at juletiden har kommet.

- Vi skal absolutt kose oss i julen og være tradisjonen tro. Men da er det ekstra viktig å bevege oss mer når inntaket blir større, forteller Torstveit. Når julefreden senker seg får en også bedre tid, selv om dagene fylles med familieselskaper og gjøremål så får en juleferie med fridager. Problemet er at vi sitter og sitter.

Opp av sofaen

Torstveit tipser om at en god måte å unngå vektøkning er å kunne bevege seg sammen som en familie. Ta familien med på tur! Det skaper en positiv stemning samtidig som en kommer i bevegelse alle sammen.

- Det er lett å sove lenge og spise en god frokost. I stedet for å bli sittende inne kan en ta familien med ut på tur eller for å ake, forteller Torstveit.

Hun minner om at det er en norsk tradisjon å være i aktivitet i julen.

- Vi må begynne å gå rundt juletreet igjen!