Sørnett

Økt frykt for kreft: - Mange kvinner ønsker ny test

Johanna Andersen, Helsesekretær ved Gynisør Foto: Camilla Ingebrigtsen

Johanna Andersen, Helsesekretær ved Gynisør Foto: Camilla Ingebrigtsen

Tv2 sin dokumentar "Norge bak fasaden" har den siste tiden ført til økt oppmerksomhet rundt kvinnehelse og har belyst hvor stor feilmargin det er på celleprøven som tas for å undersøke for celleforandringer.   

Publisert:

I årets sesong av Norge bak fasaden ble vi i første episode kjent med 28 år gamle Maren Walvik Johnsen som har blitt en representant for livmorhalskreft. Maren fikk i 2020 beskjed om at hennes celleprøve så fin ut, i dag har Maren livmorhalskreft i stadium 4.

Du kan lese mer om Marens historie på Tv2.no: https://www.tv2.no/mening_og_analyse/prisen-for-en-feiltolket-celleprove/15412779/

- Telefonen ringer konstant

Johanna Andersen, helsesekretær ved Gynisør i Kristiansand, sier de har hatt svært mange henvendelser i etterkant av sendingen til Norge bak fasaden.

- Jeg var på jobb dagen etter episoden kom ut, jeg hadde 5 telefoner før klokken var 9 om morgenen fra kvinner med en rekke spørsmål. Mange ønsker å vite hvordan den forrige celleprøven deres så ut og om testen for HPV-virus ble tatt, mange ønsker også ny prøve tatt.

Andersen påpeker også viktigheten ved å følge livmorhalsprogrammet for å minimere sjansen for å utvikle livmorhalskreft.

Kreftforsker ved Universitetet i Nord-Norge, Sveinung Sørbye, sier til TV2 at halvparten av alle kvinner med høy grad av celleforandring ikke blir fanget opp av en celleprøve. Han forteller det er vanskelig å se hva som er farlige celleforandringer fordi prøvene til kvinner mellom 25 og 34 blir vurdert i mikroskop, det er dermed opp til hver enkelt person som analyserer prøvene å tolke de.

Fra 1. januar 2023 vil det bli innført ny testing for kvinner ned til 30 år, testen er en HPV-test som vil teste for ulike grener av HPV-virus. En rapport fra Folkehelseinstituttet viser at HPV-test av celleprøver fra livmorhalsen kan avdekke forstadier til livmorhalskreft tidligere. Fra 1. juli vil testen også gjelde kvinner ned til 25 år.

Helsedirektoratet anslår at denne testmetoden vil føre til 580 flere koniseringer i 2023, og at mellom 3 og 44 færre kvinner vil få livmorhalskreft.

Konisering er et inngrep hvor en liten del av livmortappen fjernes.

[faktaboks]

 

 - Bekymret for egen helse

Av 10 unge kvinner Sørnett har snakket med, sier de alle at de er overrasket over feilene som kom frem i episoden om Maren. Flere kvinner forteller de har vært i kontakt med lege i etterkant av sendingen til Norge bak fasaden, da de er bekymret for egen helse og mener de ikke har blitt gjort oppmerksom på at celleprøven ikke er helt til å stole på.

Kathrine Tvedt (21) er en av de unge kvinnene som ble svært overrasket over funnene. Hun har tatt celleprøve grunnet uregelmessige blødninger over lang tid og forteller hun ikke har blitt opplyst om noen feilmargin. Tvedt sier at hun følte seg tryggere etter hun tok celleprøven da hun da kunne utelukke livmorhalskreft, dette har hun de siste ukene tenkt mye over da hun ikke føler hun kan stole på svarene hun fikk. Hun forteller hun nå har oppsøkt privat gynekolog for å ta ny celleprøve og HPV-test for å føle seg tryggere på at livmorhalskreft kan utelukkes.

 

- Mange ønsker ny test

Fastlege Ida Berg Storaker, ved Gimle legesenter, forteller om et økt trykk på timebestillinger og lange ventelister de siste ukene.

- Mange kvinner ønsker ny test da de er i tvil på om de kan stole på tidligere tester som

[img241633_2RM]

har blitt tatt.

Storaker påpeker at de ikke tar ny prøve av pasienter med mindre det har oppstått nye symptomer som gir grunn til å ta en ny prøve.

Føler du deg trygg på at denne testen vil føre til tidligere funn av celleforandringer?

- Ja, får de da en positiv HPV-test så vil vi da ta celleprøve automatisk. Så man vil nok fange opp celleforandring tidligere da alle som tester positivt for HPV-virus vil bli testet for celleforandringer.

 

Distriktsleder i Kreftforeningen i Kristiansand, Geir Wehus, sier Kreftforeningen også har fått enormt mange henvendelser etter episoden til Norge bak fasaden. 

- Vi får spørsmål og tilbakemeldinger både via sosiale medier og gjennom vår rådgivningstjeneste. De fleste stiller spørsmål i sosiale medier, og der er det snakk om flere tusen. Rådgivningstjenesten forteller at de har fått mange flere spørsmål om livmorhalskreft enn det de vanligvis har. Nesten 45 000 har vært inne og lest på nettsidene våre om livmorhalsprøve og HPV så langt i år. 

Hva er det de er redde for?

- Mange er redde for om de kan livmorhalskreft selv om sist celleprøve var normal, siden Maren opplevde å få testen feiltolket. Siden TV2 sier i dokumentaren at bare halvparten av alle celleforandringer oppdages, tror kvinner nå at det er 50 prosent sjanse for at svaret du fikk sist ikke er riktig. Det stemmer ikke! Feilmarginen i Livmorhalsprogrammet er på 0,01. Én til to av 10.000 kvinner med normal celleprøve utvikler livmorhalskreft før neste anbefalte undersøkelse.