Sørnett

Ønsker flere unge i Returkartonglotteriet

Returkartonglotteriet startet i 1997. Illustrasjonsfoto: Liv Iren Hognestad

Returkartonglotteriet startet i 1997. Illustrasjonsfoto: Liv Iren Hognestad

Helt siden 1997 har Grønt Punkt Norge hatt et melkekartonglotteri. Lotteriet går ut på at man kan vinne store pengepremier ved å sortere alle drikkekartonger.

Publisert:

-Vi har holdt på helt siden 1997. Da var formålet å prøve å få med enda flere enn de som sorterte til vanlig. Hele tiden har vi hatt fokus på at det gjøres gjennom kommunens innsamlinger, sier kommunikasjonsansvarlig Gunnar Moen i Grønt Punkt Norge.

Det har lenge vært et fokus på gjenvinning av papp, papir og plastikk. Og selv om det er mange som er med i trekningen, ønsker de å ha med flere unge.

-Vi ser at de som vinner ofte er godt voksne, og vi skulle gjerne sett at det er flere av litt yngre generasjoner som er med. Vi har også et økt fokus på gjenvinning gjennom barnehager og skoler. Der har det også vært vinnere. Men det viktigste er at folk leverer og at vi har en god gjenvinning generelt.

[img216989_2LS]

124 vinnere hvert år

Moen forteller videre at de trekker vinnere fire ganger i løpet av et år.

-Hvert kvartal blir det trukket 31 vinnere. En av de vinner 100 000 kroner, mens de 30 andre vinner 10 000 kroner hver. Det blir trukket vinnere over hele landet, og tallene fordeles etter innbygger.

 

Tidligere måtte man samle sammen seks kartonger og legge i en tom kartong, for å være med i trekningen. Men i 2017 endret det seg.

-Nå er det mulig å sende inn enkeltkartonger, så er man med i trekningen om å vinne 10 000 kroner, forteller Moen.

-Går og leter etter navn og telefonnummer

I fjor delte de ut 1,6 millioner kroner i Returkartonglotteriet. Men Moen sier at det ikke er veldig mye jobb å holde dette lotteriet i gang.

-Det er ikke så mye jobb med det generelt. Avfallet blir hentet med bil, som kjører til et sted der avfallet sorteres. Når avfallet har blitt lastet av bilen, er det kommunene og interkommunale selskap sitt ansvar å gå inn og lete etter kartonger med navn og telefonnummer på. Deretter blir de ulike navnene lagt inn i en datagenerator, som trekker vinnerne. Kartongene går etter hvert videre til en fabrikk i Sverige, som blant annet lager eskene til Pizza Grandiosa. I tillegg har vi holdt noen reklamekampanjer for å skape litt oppmerksomhet rundt det, sier Moen.

Kommunene Trondheim og Kristiansand ligger i toppen når det gjelder vinnere i Returkartonglotteriet, men det betyr ikke nødvendigvis at trøndere og sørlendinger er best på gjenvinning.

-Det er rett og slett bare flaks, humrer Moen.