Sørnett

Open Access for alle

F.v. Miranda Ørke, nestleder SAIH Kr. sand og Gina Hauge, kampanjeansvarlig SAIH Kr. sand på stand for Open Access. FOTO: SAIH

F.v. Miranda Ørke, nestleder SAIH Kr. sand og Gina Hauge, kampanjeansvarlig SAIH Kr. sand på stand for Open Access. FOTO: SAIH

SAIH Kristiansand (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond) kjemper for Open Access-kampanjen. Som gjør at vitenskapelige og akademiske artikler skal være gratis på nettet.

Publisert:

SAIH Kristiansand mener at disse artiklene burde være tilgjengelig for alle, som kan brukes i blant annet studiene. Målet med Open Access-kampanjen er at så mange som mulig skal ha tilgang på artiklene. Slik som alle nå har tilgang til diverse nettsider og blogger. Helt gratis.

- Det er viktig at alle har samme tilgang til ny kunnskap, uansett økonomisk situasjon. Det er også viktig for å få fremgang i forskning, sier SAIH Kristiansand.

Betaler privat nå

Studentene må nå betale privat for å lese vitenskapelige og akademiske artikler som kommer utenfor det universitetene betaler for. Store deler av denne forskningen blir betalt av det offentlige. Av staten og skattebetalerne.

- Ettersom forskning alltid vil være unik, har tidsskriftene monopol på de ulike publikasjonene, det gjør at de kan presse opp prisene, forteller SAIH Kristiansand.

 

Støtte til å publisere i Open Access

For at forskere vil publisere i OA må det være en viss støtte til dette. Forskere får også betalt for å gi ut artikler på nettsider som det er betaling. I og med at OA er et gratis publikasjonsarkiv på nett, vil det være optimalt for de som vil lese om forskning.

- Vi ønsker at forskere skal få støtte til å publisere i Open Access. Disse arkivene har ingen tilknytning til noen tidsskrifter, sier SAIH Kristiansand.

[img95036_2RM]

 

Open Access gjelder alle fagfelt

Åpne/frie publikasjonsarkiver vil komme alle til gode. For eksempel studenter til oppgave og eksamensbruk.

- Det kommer også forskere til gode, som kan bygge videre på allerede grunnlagt forskning istedenfor å "begynne på nytt", sier SAIH Kristiansand.

SAIH Kristiansand legger også til at de har sett eksempler på hva personer personer kan gjøre med begrenset tilgang.

- Tenk på innovasjonene man kan hadde de hatt tilgang til all forskning, forteller SAIH Kristiansand til slutt.