Sørnett

Opp fra sofaen og ut i naturen

Ti på topp skiltet som er plassert ved toppene. Foto: Malene Nilsen

Ti på topp skiltet som er plassert ved toppene. Foto: Malene Nilsen

Over 1000 personer har meldt seg på årets Ti på topp. Jolanta Natkaniec har gått til alle de ti toppene. Hun har til sammen registrert seg 86 ganger så langt denne sesongen.

Publisert:

- Jeg har alltid vært glad i å gå tur, det er en fin pause i hverdagen, sier Jolanta Natkaniec som har vært med på ti på topp i fem år.

Hun går gjerne turer før, mellom og etter jobb i alt slags vær.

[img232116_2LM]

Natkaniec forteller at Ti på topp gir henne muligheten til å møte andre turgåere. Første gang hun hørte om tilbudet var via en person fra Facebook gruppa "tur med hunden", og at de endte opp med å gå på tur sammen.

Etter at Natkaniec mistet hunden sin Chaba, for et halvt år siden, har hun gått på tur alene eller med venner.

Natkaniec er på topplisten over de som har gått flest turer, men for henne er ikke ti på topp en konkurranse, men en hobby.

 

- Min favoritt tur i år er Store utkikken fordi det er variert terreng, og lang sti med utsikt over hele byen, sier Natkaniec.

[img232116_3LF]

Ti på topp består av ti nye turløyper hvert år som blir valgt ut ved hjelp av turistforeningen DNT sør, mitt Agder friluftsråd, innspill fra deltakere og de som jobber med ti på topp. Sesongens mest besøkte tur til nå er Romleåsen, denne turen har blitt registrert gått nærmere 900 ganger på rett over en måned.

Bilder fra den populære turen:

[gallery type="slideshow" size="full" td_gallery_title_input="Romleåsen tur" td_select_gallery_slide="slide" ids="232125,232130,232129,232132,232133,232135,232139,232137,232136,232138"]

 

- Vi er ikke så opptatt av vinnerne

Kristin Tverberg, aktivitetskonsulent i bedriftsidretten Agder, forteller at de største vinnerne hos dem er de som kommer seg opp av sofaen og ut i naturen. De som kommer seg fra inaktiv til aktiv. Det er de som er de største vinnerne hos oss.

Det er også kjempegøy med de som går masse turer, og er skikkelig aktive. Vi heier på de også, men ti på topp er aller mest et lavterskeltilbud, uttrykker Tverberg.

[faktaboks]

 

Premie til store og små

[img232116_4LM]

Alle voksne som registrerer seg og går alle de ti turene minst en gang, får en turkopp som blir laget hvert år med bilder som deltagerne har tatt. Og alle barn som har registrert minst 5 ulike turer får også premie, som ofte har vært en kosebamse eller lignende fra dyreparken. Underveis arrangeres det også konkurranser på sosiale medier, med premier.

Gjennomsnittsbrukeren av Ti på topp er damer i slutten av 40-årene, men det er også småbarnsfamilier, bedrifter og vennegjenger som deltar.

 

 

Ti på topp er for alle

Bedriftsidretten har også et nytt konsept som ble innført i år, Ti på topp tilrettelagt. Kristin Tverberg forteller at de som har benyttet seg av tilbudet er veldig takknemlige. Tilbudet ble opprettet fordi vi stadig har møtt på folk som har sagt "nei den turen er for lang" eller "turen er for bratt for meg", og da har de ikke fått sesong premien.

- Vi har planer om å inkludere flere grupper fremover, så Ti på topp tilrettelagt er nok en baby som vil vokse seg større med tiden, sier Tverberg.

De som er påmeldt drar ofte med seg andre og aktiverer mange flere enn de som er påmeldt. Noe bedriftsidretten er glad for samtidig som de skulle ønske at flere meldte seg på, men det viktigste er å aktivere folk.

 

Link til ti på topp:

 http://kristiansand.xn--tiptopp-gxa.no/