Sørnett

- På tide å ta hjem gullet nå

Henrik Dahl Jahnsen har en rekke ganger blitt kåret til Norges beste vinkelner. Foto: Privat

Henrik Dahl Jahnsen har en rekke ganger blitt kåret til Norges beste vinkelner. Foto: Privat

Henrik Dahl Jahnsen (27) er klar for sitt sjette nordisk mesterskap. - Nå er det på tide å ta hjem gullet som viser at jeg er Nordens beste vinkelner, sier han.

Publisert:

På søndag tok 27-åringen fra Kristiansand førsteplassen i Palmer Norsk Vinkelnermesterskap og kan stolt kalle seg Norges beste vinkelner, eller sommelier som det heter på fagspråket.

- Det var en jevn finale. I finalen gjorde jeg mye likt som jeg pleier å gjøre på jobb som kelner hos Bølgen og Moi, sier han.

Til september venter nordisk mesterskap i Stockholm. Der har han vært med fem ganger før. I 2017 kom han på andre plass.

- Nå er det på tide å ta med gullet hjem, sier 27-åringen ambisiøst.

Mye teori
For å bli en god vinkelner slik som Henrik er må man besitte en god del kunnskap om vin.

- For å bli en god vinkelner som hevder seg i mesterskap holder det ikke bare om utstråling og hvordan man serverer. Man må kunne mye teori om vin. Det handler om vinkart, produksjon og en del sære ting som man må kunne som man vanligvis ikke trenger på jobb, sier han.

- All kunnskap som har noe med en restaurant å gjøre er viktig å kunne i mesterskap, sier han og utdyper med at han må ha stor kunnskap på mat, brennevin, sigarer, øl og kjente etiketter og kjente personer innenfor restaurantvirksomhet.

I Nordisk mesterskap skal Henrik prøve seg på blindsmaking på vin for å finne fram til type vin, prisklasse og produksjonsland på vinene eller ølen som er i glasset.

- I tillegg blir jeg også bedømt på min tilstedeværelse og oppførsel og dommerne holder et godt øye på dem de selv ønsker å bli servert av, sier Henrik som flytter til Trondheim og skifter jobb fra restauranten Bølgen og Moi til det ny oppstartede Britannia Hotel.