Sørnett

Per Inge Torkelsen om livssyn og religion

Per Inge Torkelsen har sterke meninger om religion. FOTO: Privat.

Per Inge Torkelsen har sterke meninger om religion. FOTO: Privat.

Komiker, politiker, forfatter, skuespiller og radiokåsør. En mann med mange talenter, spesielt å underholde. Han er kjent for å sette ting på spissen og tulle med det meste, også religion. Så hvilket livssyn har han egentlig selv?

Publisert:

- Jeg kaller meg ofte for upersonlig hedning. Dels fordi jeg synes uttrykket ”personlig kristen” er så dumt. Går det egentlig an å være ”upersonlig” kristen? Jeg er 100% hedning, forteller Per Inge Torkelsen.

Hans oppvekst i Stavanger vare preget av Kristendommen, da hans far var Jehovas vitne. Han beskriver det selv som en trygg oppvekst, men det var lite åpenhet og toleranse. Han forteller at omtrent alt som var kjekt, nytt, utfordrende og spennende ikke var akseptert.

- Jeg fikk ikke bruke kortstokk da jeg var liten, fikk ikke høre på musikken jeg likte og fikk ikke se de filmene jeg ønsket. Tegneserier og det meste av leketøy var ”syndig”. Det var ikke lov å stille spørsmål eller komme med alternative tanker. Vi skulle være ufrie og ble presset inn i et dogmatisk tankesett som både logisk og psykisk var, og er, veldig farlig.

Han hadde likevel noen gode opplevelser sammen med kristne.

- Ja, jeg har noen fine og varme minner også. Samhold, gruppefølelse og empati.

Som tenåring i 14-15årsalderen sluttet han å tro på Gud og er nå med i Humanetisk forbund. Dette fordi han synes toleranse er utrolig viktig. Hans meninger på dette området er sterke.

- Kristendommen, og religioner generelt, har vært, og er, hovedgrunnen til ufrihet, intoleranse, tortur, henrettelser og krig.

Torkelsen mener at troen på en gud som oftest bunner i redsel for døden, at man har behov for en slags forklaring på det uforklarlige.

- Man ender vanligvis opp med å tro på akkurat den guden folk i landet eller nærområdet ditt tror på. Alle religioner og synet på guden deres forandrer seg kontinuerlig etter hvordan samfunnet forandrer seg, men det er de religiøse og troende som alltid er de mest reaksjonære og som skifter syn sist. Jomfrufødsel, helvete, ofring, kvinnesyn, homofili, mirakler, helbredelser, etc.

Les mer om forbundet Per Inge Torkelsen er medlem av, her.