Klargjør siden...
Sørnett

Periodisk faste som urmennesket

URMENNESKE: Her representert av Per Helge Fjørtoft. FOTO: Privat

URMENNESKE: Her representert av Per Helge Fjørtoft. FOTO: Privat

-Det var med deres kosthold som utgangspunkt at jeg fikk troen på periodisk faste, sier personlig trener og idrettsutøver Per Helge Fjørtoft (30)

Publisert:

-Jeg har oppnådd bedre resultater med treningen min etter at jeg la om kostholdet, sier Fjørtoft.


Han har aldri skjønt hvorfor frokosten er så hellig for folk. Det siste året har han inntatt dagens måltider i løpet av en periode på åtte timer. Og frokosten inntas ikke før tidligst klokken tolv. Han følger et forholdsvis ukjent konsept som går under navnet «periodisk faste», og som navnet tilsier, faster han periodisk. Hver eneste dag.


-Flere og flere får øynene opp for denne måten å innta næring på, blant annet enkelte coacher og utøvere innen kroppsbygging. Men det vil ikke si at det passer alle av den grunn, presiserer han.

[img28150_2RS]

Lite mat kan gi overskudd
Å hoppe over frokost og spise såpass seint på dagen strider i mot alle anbefalinger fra ernæringsfysiologer og forskning rundt toppidrett.
-Noen opplever at det å spise lite gir økt overskudd. Det er motstridig, men iboende i oss fra urmenneskets tid. Det var en overlevelsesmekanisme de hadde for å kunne jakte effektivt på tom mage, sier ernæringsfysiolog ved Sørlandet Sykehus, Egil André Bjørgen.

Bjørgen har aldri hørt om «periodisk faste». Han er generelt skeptisk til metoder hvor det ikke ligger grundig forskning bak.


-Jeg er selektiv på hva jeg leser når det kommer til artikler om kost- og ernæring. Det er mye stoff på internett og mange såkalte nyheter som ikke er vitenskaplig dokumentert. Likevel påstår jeg ikke at alle uortodokse metoder er ubrukelige. Jeg må nesten vite hvordan personen spiste før kontra nå, og hva han inntar når han spiser for å kunne uttale meg spesifikt.


Han får forklart at Per Helge Fjørtoft har god kunnskap om kosthold og trening, og at han spiser jevnt utover spisetimene sine. Samtidig har han et sunt og variert koshold, av allmenn akseptert karakter.


-Det høres veldig annerledes ut enn hva vi anbefaler idrettsutøvere for å oppnå gode resultater. For å prestere bedre som utøver, slik Fjørtoft merker at han gjør, må han jo ha et godt og balansert kosthold med nok proteiner, fett og karbohydrater.


Fettforbrenningen uten jevnt inntak


-Her er det mange som blander kortene og tror at forbrenningen blir dårlig om man ikke spiser jevnt. Det er ikke forbrenningen som først og fremst tar skade, men proteinsyntesen. Det går på hvordan muskulatur tar opp næring og det gjør den best når den får jevn tilførsel utover dagen, forteller Bjørgen.


-Skal du faste frem til over lunsj, bør matinntaket deretter være tilpasset. Vi har studier som viser at å hive i seg 300 gram biff etter trening, ikke gir optimalt proteinopptak til muskulaturen.[sniplet faktaboks]


Spis heller halvparten og fordel det utover dagen.


Individuelt


-Vi mennesker har forskjellige behov i matveien som med alt annet.


Her går det mye ut på hvor god kontroll personen har på appetittreguleringen, sier Bjørgen.


Han forteller at mange trenger å spise regelmessig for å unngå overspising.


-Vi har nok mistet mye av urmennesket i vårt moderne samfunn.


Problemet med mennesker og matinntaket i dag er at vi kan velge bort fysisk aktivitet.


Det kunne de ikke den gangen, sier Bjørgen.[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=VDpuEZ2FKAU[/youtube]