Sørnett

Vil utvinne forskjeller i samfunnet med privatøkonomi i skolen

Aldri før har det vært enklere å dra kortet for unge
 Foto: Pia Sofie Ådna

Aldri før har det vært enklere å dra kortet for unge Foto: Pia Sofie Ådna

Høyre i Kristiansand vil ha mer privatøkonomi i skolen. Dette vil gi elevene en god start på veien mot å bli økonomisk ansvarlige voksne, sier Amalie Gunnufsen stortingskandidat fra Aust-Agder. SV er også enig om forslaget som skal presenteres for ordfører Jan Oddvar Skiland.

Publisert:

Stortingskandidat for Høyre Aust-Agder
 Foto: Høyre

Stortingskandidat for Høyre Aust-Agder Foto: Høyre

- Dette vil gi elevene en god start på veien mot å bli økonomisk ansvarlige voksne. Den økonomiske situasjonen gjør at stadig flere sliter med å få endene til å møtes. Betalingsanmerkninger og kredittkortgjelden blant unge voksne har gjennom flere år steget. I tillegg har den teknologiske hverdagen gjort det svært lett å få kredittkort eller ta usikrede lån med høy rente. Det gjør at mange unge mennesker sliter med å håndtere økonomiske utfordringer når de blir voksne.

Hun vil at det skal fokuseres mer på å tilrettelegge for at at elevene skal lære seg å håndtere økonomiske utfordringer de kan møte på i hverdagen.

- Det er noe økonomiundervisning i skolen, det skulle bli mer med det livsmestring i skole, men med min egen erfaring er at de bruker økonomiundervisningen som matteundervisning. Det kan være fint for å vise hvordan matten er anvendelig, men man lærer ikke så mye om ting som kan være smart å kunne i hverdagen og det er det vil prøve å få til med forslaget vi skal ta opp. Mange barn får god opplæring og hjelp hjemme, men samtidig vet vi at økonomisk ulikhet går i arv. En god økonomiundervisning i skolen kan være med å forbygge det. Dette vil gi elevene en god start på veien mot å bli økonomisk ansvarlige voksne. Det vil også bidra til å redusere risikoen for økonomiske problemer senere i livet. Min egen erfaring med økonomiundervisning i skolen er det gjære en svært matematisk og ikke særlig relevant for ungdom.

Får god støtte

Hun sier videre at de vil få gjennomført privatøkonomi som et emne i det tverrfaglig faget "livsmestring" som er et opplegg som ble innført på den nye lærerplanen fra 2020 Gunnufsen vet på forhånd at det vil bli positivt tatt i mot på bystyremøtet onsdag. SV på andre siden av den politiske skalaen er også for forslaget om å ha mer om økonomi på skolen.

Fylkeskandidat fra SV Kristiansand
 Foto: privat

Fylkeskandidat fra SV Kristiansand Foto: privat

- Vi tenker på lik måte som Høyre at det er viktig å utjevne de økonomiske forskjellene, nå som det blir lettere for unge og eldre å ta opp kredittkortgjeld, sier Tonje Jondal Alvestad fra SV Kristiansand.

Hun sier det blir spennende i morgen å se om det blir noen uenigheter utfra svarene Amalie kommer med om det da er noe vi er uenig i.

- Det blir spennende å se hvordan Amalie svarer for seg når ordføreren stiller spørsmål. Kanskje det da vil være ting vi i SV er uenig i. Frem til det synes jeg spørsmålene til Amalie er helt supre.

Nyheter Vis flere

Flere trekker seg fra politikken
Kampen mot marin forsøpling

Kampen mot marin forsøpling

Forskere bak ny studie beregner 170 billioner plastpartikler ut i verdenshavene. I Norge slippes det 19 000 tonn med mikroplast ut fra norske kilder på land hvert år. Med mikroplast som en global forurensning finnes det heldigvis flere som kjemper mot marin forsøpling i Norge.