Sørnett

Vil utvinne forskjeller i samfunnet med privatøkonomi i skolen

Aldri før har det vært enklere å dra kortet for unge
 Foto: Pia Sofie Ådna

Aldri før har det vært enklere å dra kortet for unge Foto: Pia Sofie Ådna

Høyre i Kristiansand vil ha mer privatøkonomi i skolen. Dette vil gi elevene en god start på veien mot å bli økonomisk ansvarlige voksne, sier Amalie Gunnufsen stortingskandidat fra Aust-Agder. SV er også enig om forslaget som skal presenteres for ordfører Jan Oddvar Skiland.

Publisert:

Stortingskandidat for Høyre Aust-Agder
 Foto: Høyre

Stortingskandidat for Høyre Aust-Agder Foto: Høyre

- Dette vil gi elevene en god start på veien mot å bli økonomisk ansvarlige voksne. Den økonomiske situasjonen gjør at stadig flere sliter med å få endene til å møtes. Betalingsanmerkninger og kredittkortgjelden blant unge voksne har gjennom flere år steget. I tillegg har den teknologiske hverdagen gjort det svært lett å få kredittkort eller ta usikrede lån med høy rente. Det gjør at mange unge mennesker sliter med å håndtere økonomiske utfordringer når de blir voksne.

Hun vil at det skal fokuseres mer på å tilrettelegge for at at elevene skal lære seg å håndtere økonomiske utfordringer de kan møte på i hverdagen.

- Det er noe økonomiundervisning i skolen, det skulle bli mer med det livsmestring i skole, men med min egen erfaring er at de bruker økonomiundervisningen som matteundervisning. Det kan være fint for å vise hvordan matten er anvendelig, men man lærer ikke så mye om ting som kan være smart å kunne i hverdagen og det er det vil prøve å få til med forslaget vi skal ta opp. Mange barn får god opplæring og hjelp hjemme, men samtidig vet vi at økonomisk ulikhet går i arv. En god økonomiundervisning i skolen kan være med å forbygge det. Dette vil gi elevene en god start på veien mot å bli økonomisk ansvarlige voksne. Det vil også bidra til å redusere risikoen for økonomiske problemer senere i livet. Min egen erfaring med økonomiundervisning i skolen er det gjære en svært matematisk og ikke særlig relevant for ungdom.

Får god støtte

Hun sier videre at de vil få gjennomført privatøkonomi som et emne i det tverrfaglig faget "livsmestring" som er et opplegg som ble innført på den nye lærerplanen fra 2020 Gunnufsen vet på forhånd at det vil bli positivt tatt i mot på bystyremøtet onsdag. SV på andre siden av den politiske skalaen er også for forslaget om å ha mer om økonomi på skolen.

Fylkeskandidat fra SV Kristiansand
 Foto: privat

Fylkeskandidat fra SV Kristiansand Foto: privat

- Vi tenker på lik måte som Høyre at det er viktig å utjevne de økonomiske forskjellene, nå som det blir lettere for unge og eldre å ta opp kredittkortgjeld, sier Tonje Jondal Alvestad fra SV Kristiansand.

Hun sier det blir spennende i morgen å se om det blir noen uenigheter utfra svarene Amalie kommer med om det da er noe vi er uenig i.

- Det blir spennende å se hvordan Amalie svarer for seg når ordføreren stiller spørsmål. Kanskje det da vil være ting vi i SV er uenig i. Frem til det synes jeg spørsmålene til Amalie er helt supre.