Sørnett

"Januar-rushet" fyller treningsstudioene - må trene fleksibelt

Jahn Olav Marum har vært hos Spicheren i fem år og er fornøyd med at medlemmene trener mer enn før. FOTO: Henrik Lenborg

Jahn Olav Marum har vært hos Spicheren i fem år og er fornøyd med at medlemmene trener mer enn før. FOTO: Henrik Lenborg

Trening er for mange et nyttårsforsett. Flere bestemmer seg for at det kommende året skal bestå av mer trening enn det forrige, og gjennomfører dette med å melde seg inn på et treningsstudio. Dette er ikke like populært blant alle.

Publisert:

- Jeg kan nesten si at vi øker med 20% i ukentlige besøk i januar, sier senterleder Jahn Olav Marum hos Spicheren treningssenter.

- Januar og september er de to månedene i året med desidert flest innmeldinger, bekrefter senterleder Christer Kleiven hos Sats Aquarama.

Etter å ha vært i kontakt med senterleder hos Spicheren, Sats aquarama og gjester hos treningsstudioene, er det ingen tvil om at studioene har høyere besøkstall nå på nyåret. Flere stormer ut i et voldsomt tempo med masse trening, men dette tempoet holder seg ikke så lenge.

- Medlemsmassen holder seg, men treningsmengden flates ut mot februar. De fleste trener litt, men ikke fullt så mye som i januar, sier Marum.

- Det er ikke noe tvil om at det er den perioden i året det skal trenes, da er det alle mann til pumpene, forteller han med et smil om munnen.

Stamkundene hos studioene kjenner på dette såkalte «januar-rushet», der ikke alle lar seg imponere.

- Jeg føler at selve treningsopplevelsen blir påvirket. Jeg har opplevd det før og opplever det hvert eneste år. Om jeg skal få inn en ordentlig treningsøkt hvor jeg gjør hva jeg ønsker å gjøre så må jeg bruke oppimot to timer. Heldigvis er det over om to måneders tid, sier Jone Hustoft Johansen (20).

Jørgen Mosvold Salvesen (25) kjenner også på dette, han forteller:

- Ja, jeg merker veldig godt at det er mange nye medlemmer, spesielt på ettermiddagen. Det hender at jeg ikke får fullført treninga fordi det er så fullt. En merker at folk er nye når de som regel trener sammen i små grupper og ikke helt vet hva de driver med.

Markus Kirknes Johansen (21) er også en av de som kjenner på det.

- Slik jeg opplever januar-rushet på spicheren er at det er mange som har satt seg nye mål etter nyttår om å starte opp treninga, og det er jo bare positivt. Minuset er at det blir så liten plass og såpass fullt at man må gå og vente i kø for å få trene, siden alt er opptatt. Alt i alt er det meget frustrerende at det er så mange som trener samtidig når man er så treningsinteressert.

På den andre siden er det ikke et problem for alle.

En 77 år gammel mann kommer plystrende ut av treningsstudioet sitt. Ved spørsmål om dette plager han, svarer han:

- Nei det synes jeg bare er hyggelig.

Senterleder Marum kan se for seg at det kan oppleves frustrerende og forteller at noen tidspunkt er verre enn andre. Som han nevner er det for eksempel mandag og onsdag ettermiddag der det til vanlig fyller seg opp.

- Tror du stamkundene opplever litt frustrasjon nå i januar og februar?

- Ja, det tror jeg nok, en får jo sin treningsrytme og sine vaner og det er klart at i januar og februar så vil en oppdage at det ikke er så lett å gjøre det en hadde tenkt, sier Marum og legger til at man må kanskje være litt fleksibel på hva man gjør av trening.

Senterlederne Kleiven og Marum forteller begge at de er klar over at januar er en hektisk periode og gjør de nødvendige tiltakene.

- Vi øker jo tilbudet vårt i takt med pågangen, for eksempel med gruppetimer. Da fordeler flere seg på flere timer og vi unngår kø og lange ventelister stort sett, sier Kleiven.

Å ta vare på stamkundene er viktig for Marum. Han forteller at rekruttering ikke står høyest på lista i januar da pågangen allerede er stor. Det åpnes heller for gjestetrening ved lavsesong for å holde en jevn flyt gjennom hele året.

 

[img201122_2RM]

- Gå ut i et fornuftig tempo.

Marum og Kleiven forteller at det kan være lurt å starte med mindre mengder trening i starten, for deretter å kunne øke.

- Vi anbefaler folk å gå ut i et fornuftig tempo, hold litt igjen. Finn noe som kan bli en vane over tid, forteller Marum.

Kleiven avslutter med å si at det er viktig å sette seg realistiske mål og trene noe man selv synes er gøy:

- Tren så mange ganger i uken som du vet det er mulig å få til. Bestemmer du deg for to økter per uke så sett dette inn i kalenderen, og ikke la deg avspore. Plutselig er øktene en god vane du ønsker å prioritere.