Sørnett

Redde russejenter kjøper alarm

Russejentene f.v: Elise Lillesund, Idunn Frivold, Susanne Hodne og Frida Aasen.

Russejentene f.v: Elise Lillesund, Idunn Frivold, Susanne Hodne og Frida Aasen.

Kan gi russen en falsk trygghet, mener Politiet.

Publisert:

Overfallene som fant sted ved russearrangementet i Kongeparken har skapt en kraftig debatt blant russen. Russestyret ved KKG har til nå solgt rundt 100 alarmer for å øke trygghetsfølelsen blant medrussen. - Vi kjøpte alarmene gjennom en ungdomsbedrift i Arendal, og solgte dem videre for 150 kroner, sier Elise Lillesund, sekretær i Russestyret på skolen.

[img88545_2RM]

Øker vaktholdet

Sikkerheten rundt lokale arrangementer står sentralt for russestyret. Under russedåpen var det samarbeid med politiet, som var bemannet med nok politimenn og biler. - Andre arrangementer på utestedene har flere vakter. Dette har gått veldig fint, og vi vil alltid benytte oss av politiets tjenester om det oppstår noe alvorlig, sier Gramvik som er president for russestyret i Agder og KKG. I tillegg til salget av overfallsalarmer har skolen et samarbeid med Amnesty der plakatene lyder som følger: ”Nei er nei – Voldtekt = Sex uten samtykke”, forklarer Gramvik.

Sekretæren ved russestyret viser klistremerket hun har på russebuksa med det samme motivet som plakaten. Hun ønsker å vise at hun er imot overfall, og at det er en viktig sak å sette i fokus. - Det er jo en sykt viktig sak, så jeg ønsker å vise hva jeg står for, sier Elise Lillesund.


Bør ta forholdsregler
- En overfallsalarm gir ingen grunn til å ta større sjanser. Det er ingen grunn til å drikke mer eller ferdes på steder man normalt ikke ville, bare fordi man har en alarm. Det kan gi en falsk trygghet, sier Peter Sandell, leder for volds- og personavsnittet ved Agder politidistrikt.


Han påpeker at den type alarm russen kjøper, ikke er det politiet vanligvis omtaler som voldstalarm. En tradisjonell alarm er koblet opp mot politiet. Den alarmtypen russen bruker lager bare en høy lyd, og er best egnet til å påkalle oppmerksomhet fra forbipasserende.

[img88545_3LM]

Ser etter hverandre
Russ Hege Nygren forteller at avgangselevene generelt er flinke til å passe på hverandre. - Vi går aldri alene når vi skal ut, men det er skummelt at ting kan skje selv om det er vakter rundt deg.


Oddernes Avis intervjuet russepresident Gramvik under forberedelsene til Tequila-cup 8.mai. Der er det russen selv som står for sikkerheten. Han mente det kom til å gå bra fordi det er et såpass lite arrangement. - Det er alltid noen som er oppmerksomme og passer på, utbryter PR-sjefen ved KKG, Kim Kvaase.


Les hele saken i Oddernes Avis, fredag 10. mai.