Sørnett

Russen uenig om det er bra å slippe eksamen

Fra venstre Sandra Oardal, Theya Lødding og Ella Oardal, ser forskjellige at eksamen på videregående er borte. Foto: Iuliana Alexa

Fra venstre Sandra Oardal, Theya Lødding og Ella Oardal, ser forskjellige at eksamen på videregående er borte. Foto: Iuliana Alexa

Mange mener at de har en bedre sjanse til å komme seg inn på drømmestudiet siden eksamen ble fjernet på grunn av korona- pandemien.

Publisert:

- Det er så deilig, svarer Theya Lødding når hun blir spurt om hvordan det har vært å slippe eksamen. Andre sier seg uenig i hennes påstand.

Gjennom årene har eksamen på videregående vært mye press og stress for elevene. Dette gjelder spesielt elevene som går siste året, som helst vil kose seg i russetiden og senere komme inn på drømmestudiet.


Tradisjonelt kommer alle videregående elever opp i norsk hovedmål skriftlig i tredjeklasse på de studieforberedende utdanningsprogrammene. Hvis elevene er nødt til å ha fremmedspråk siste året (1+2) er det 80% sjanse for å bli trukket opp i det til eksamen.

Theya går siste året på videregående og har gledet seg til russetiden. Hun forteller at nå som de ikke har hatt eksamen så har det vært befriende.


- Lærerne mine ser at jeg har lagt inn mye jobb og gjort mitt beste. Eksamen får ikke påvirke all jobbingen jeg har lagt inn. Nå vet jeg at det er større mulighet for meg å komme inn på drømmestudiet, sier Sandra.

-   Er det lettere å komme inn på drømmestudiet om man slipper eksamen? 

Dette er tema som vekker diskusjon. Ella Oardal er uenig med venninnene og mener eksamen ikke burde bli fjernet. Hun mener de heller burde ha eksamen i alle fag istedenfor tentamen.

-  Jeg syns det burde bli tatt opp igjen, sier Ella.

Medeleven hennes, Sandra Ourskaug, sier seg sterkt uenig.

-  Jeg syns eksamen skal fjernes, programvalgene velger man så si etter det man er litt interessert i, det som passer inn. Når man er på Universitetet så velges det noe man virkelig vil utdanne seg som. Man får konkret og presis informasjon om når og i hva man har eksamen i, bedre tid for å lese seg opp. Jeg bruker ikke Pytagoras mens jeg sitter her å drikke kaffe med dere, sier Sandra.

Ingen fraværsgrense et problem 

[img231447_2RM]

- Mangel på fraværsgrense er mer problematisk enn mangel på eksamen, forteller Ellen Steinsland, lektor på Kristiansand Katedralskole Gimle Videregående. Hun merker at elevene har blitt mer slappe når de slipper eksamen.

Mange er glade for at eksamen er avlyst, og de som ikke er så opptatt av russetiden kan merke at de er "litt tomme for bensin".

 

- Det foregår mange store endringer, som elevene er klar over, som kan ha stor betydning for standpunktkarakteren. Klart det frister når du bare kan sende en egenmelding. Man kan forstå begrunnelsen med tanken unntakssituasjonen. Mest problematisk er bestemmelsen om at ingenting av dette skal komme på vitnemålet. Det ser kjemperart ut at elevene som ikke har vært så mye på skolen skal få 0 timer og 0 dager, sier Ellen.

-  Hva med når de skal videre på studier? 

- Dessverre, den uheldige effekten av det er at de ikke får noe eksamenstrening, man får mer erfaring med eksamen. De fleste gruer seg til å ha eksamen og er usikker på hva som er en god forberedelse, det er klart at våre elever mister noe, sier Ellen.

Lektoren forteller videre at statistisk sett så betyr eksamen for mange en dårligere karakter enn det de har i standpunkt, i alle fall på skriftlig eksamen. Totalt sett mener hun at det ikke kommer noe positivt ut av å fjerne eksamen.

[img231447_3LF]